Peste 100 de persoane, sustinatori ai proiectului de conservare a zonei Rosia Montana, s-au adunat vineri seara in Piata Victoriei pentru a protesta dupa cepremierul Mihai Tudose a sustinut ca se va incerca retragerea candidaturii Rosiei Montane pentru includerea pe lista UNESCO..

Unii dintre protestatari tin fiecare cate o litera formand cuvantul "demisia". In piata a fost adusa si o figurina mare in forma de liberula, cu chipul premierului Mihai Tudose. Unii dintre participanti poarta afise ale campaniei "Salvati Rosia Montana".

Chemarea la miting a fost lansata dupa ce premierul Mihai Tudose a declarat ca nu crede ca statul roman va pierde in procesul cu Gabriel Resources, care cere despagubiri de 4,4 miliarde dolari pentru nedemararea proiectului exploatarii aurifere de la Rosia Montana, si a acuzat Guvernul Ciolos ca in ultimele zile de mandat a inaintat actele necesare catre UNESCO pentru a declara toata zona arie protejata natural, motiv pentru care nu se vor mai putea face exploatari de zacaminte acolo in cazul in care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie protejata natural.

"La exact 4 ani de la debutul protestelor din 2013 iesim din nou in strada pentru a protesta ferm impotriva incercarii guvernului Tudose de a ne lua tot ce am obtinut in toti acesti ani, pentru Rosia Montana si in lupta impotriva coruptiei", se arata intr-un comunicat al Campaniei Salvati Rosia Montana.

Reprezentantii campaniei spuneau ca un eventual compromis cu Gabriel Resources ar da unda verde acestui proiect declarat ilegal de instante si de legislatia curenta. "Declaratia premierului Tudose de marti, 29 august, confirma faptul ca se va incerca retragerea nominalizarii Rosiei Montane pentru lista UNESCO. Acesta ar fi un pas absolut necesar pentru stingerea litigiului cu Gabriel Resources", adaugau reprezentantii ONG-ului.

Acestia considera ca afirmatiile premierului au fost facute in contextul in care, in septembrie, la Tribunalul de la Washington va fi publicata plangerea integrala a companiei miniere impotriva statului roman.

Citeste si:
Social-democrații vor ca Marcel Ciolacu să candideze la Președinție...
Social-democrații vor ca...

"In acest memoriu se vor regasi toate motivele pentru care firma canadiana cere despagubiri. Publicarea se va realiza doar daca nu se ajunge la un compromis intre statul roman si Gabriel Resources", adauga Salvati Rosia Montana.

Sustinatorii conservarii zonei subliniaza ca nu vor renunta la a proteja Rosia Montana.

Declaratiile recente din presa au menirea de a distrage atentia publica de la adevaratii vinovati pentru situatia Rosiei Montane, adevaratii vinovati din cauza carora RMGC pretinde azi miliarde de dolari de la romani. Nu vom ceda Rosia Montana si nu vom inchide ochii la coruptia si ilegalitatile care au caracterizat aceasta afacere cu iz penal timp de 20 de ani”, a comentat Roxana Pencea Bradatan din partea Campaniei Salvati Rosia Montana.

Presedintele Asociatiei Alburnus Maior, Eugen David, critica, la randul sau, pozitia premierului Mihai Tudose fata de acest proiect: “Ii transmit si lui Tudose ce i-am zis si lui Ponta, Basescu, Tariceanu si cine a mai vrut dinadins sa ne distruga comunitatea: noi nu vom pleca din casele si de pe terenurile noastre pentru a face loc cianurii si imbogatirii voastre!”.

Citeste si:
Profesorii protestează în Piața Victoriei. Principalele...
Profesorii protestează în...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.