Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani ca Organizatia Mondiala a Sanatatii in urma evaluarii situatiei internationale cu privire la circulatia virusului polio (supravegherea circulatiei de enterovirusuri si prevenirea aparitiei cazurilor de paralizie acuta flasca), a actualizat lista cu tarile pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomelita, astfel: Afganistan, Nigeria, Pakistan, Republica Democratica Congo si Siria

"In sub-regiunea lacului Ciad, dar si pentru toate tarile invecinate lacului, se mentine riscul mare de transmitere a virusurilor polio salbatic (WPV1) si a virusului polio derivat din vaccin (cVDPV). Riscul de transmitere a cVDPV in Siria se contureaza a fi mare si decizia Comitetului de Urgenta al Organizatiei Internationale a Sanatatii este data in sensul de a se vaccina refugiatii sirieni (in special cei care vin din regiunea Raqqa si Deir Ez-Zoe), daca vaccinul este disponibil. (...)

Pentru cetatenii romani care calatoresc spre aceste tari si nu au fost vaccinati antipolio in ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 saptamani inaintea calatoriei sau, in cazuri de urgenta, chiar inaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificata pe certificatul international de vaccinari si va insoti documentele de calatorie.

Ramane obligatorie vaccinarea persoanelor care calatoresc dinspre Afganistan, Nigeria, Pakistan, Republica Democratica Congo si Siria. Aceste persoane nu au dreptul sa paraseasca teritoriul tarilor respective, indiferent de punctul de trecere frontiera (rutier, naval, aerian), fara documentele prin care se atesta vaccinarea antipolio. In caz contrar, autoritatile de frontiera ale acestor tari au dreptul sa interzica parasirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situatii, cetatenilor din tarile respective, care solicita viza pentru Romania, li se va solicita carnetul international de vaccinari, in care este inregistrata efectuarea vaccinarii", anunta MAE.

Citeste mai mult aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.