Social 19 August 2017 16:36
Departamentul de Stat american a aprobat vanzarea unor sisteme mobile de rachete de artilerie (HIMARS) catre Romania, in valoare de pana la 1,25 miliarde de dolari (aproximativ 1.06 miliarde de euro), a anuntat vineri Agentia americana pentru cooperare in domeniul securitatii (DSCA), relateaza Reuters.

Agentia Pentagonului a precizat ca a notificat joi Congresul cu privire la acest contract.

Lockheed Martin este principalul contractor al acestui sistem de armament, High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS).

Romania a solicitat pana la 54 de sisteme de rachete de artilerie de inalta mobilitate, serviciile si echipamentul aferente, a precizat Defense Security Cooperation Agency intr-un comunicat.

Guvernul roman a solicitat, de asemenea, vanzarea a 81 de sisteme de lansare de rachete multiple ghidate (GMLRS) de tip M31A1, 81 de GMLRS de tip M30A1, 54 de sisteme tactice ale armatei (ATACMS) de tip M57, 24 de sisteme de date tactice de artilerie de teren avansate (AFATDS), 15 blindate utilitare HMMWV de tip M1151A1 si 15 blibdate ”Ready 2-Man” de tip M1151A1, precizeaza DSCA in comunicat.

Bucurestiul solicita, totodata, 54 de vehicule de reaprovizionare (RSV) HIMARS de tip M1084A1P2 - un vehicul de transport tactic mediu, de cinci tone, dotat cu echipament de manipulare a materialului -, 54 de remorci MTV, dotate cu kituri RSV, de tip M1095 si zece depanatoare FMTV de tip M1089A1P2 - vehicule de depanare tactice medii, de cinci tone -, 30 de rachete de practica LCRR, echipament de sustinere, echipament de comunicatii, senzori, piese de rezerva si de reparatii, seturi de testare, baterii, laptopuri, publicatii si date tehnice, proiectare, formare si echipament de fomare, sustinere in integrarea sistemelor, echipe de asigurare a calitatii si o echipa de asistenta tehnica pe teren, servicii de sustinere tehnica, de inginerie si de logistica din partea Guvernului american si contractorilor americani si alte elemente conexe de logistica si de sustinere de programe, mai precizeaza agentia.

Costul total estimat este de 1,25 miliarde de dolari

”Aceasta propunere de vanzare va sustine politica externa si obiectivele securitatii nationale a Statelor Unite printr-o imbunatatire a securitatii Romaniei, un aliat in cadrul NATO care a fost si continua sa fie o forta importanta in stabilitatea politica si progresului economic in Europa”, scrie DSCA in comunicat, apreciind ca aceasta vanzare a unor sisteme HIMARS va sustine ”nevoile Romaniei de autoaparare si sustinere a obiectivelor NATO”.

Bucurestiul intentioneaza sa foloseasca aceste articole si servicii in domeniul apararii cu scopul de a-si moderniza fortele armate, de a-si consolida Apararea si de a ”descuraja amenintari regionale”, se mai arata in comunicat. Contractul va contribui la realizarea scopului militar al Romaniei de a-si moderniza capacitatile in vederea unei consolidari a interoperabilitatii cu Statele Unite si alte state membre NATO.

”Romania nu va intampina vreo dificultate in a incorpora acest sistem in fortele sale armate”, apreciaza agentia Pentagonului.

De asemenea, aceste echipamente ”nu vor altera echilibrul militar in regiune”, subliniaza DSCA.

Principalii contractori vor fi Lockheed-Martin din Grand Prairie, in Texas, si Camden, in Arkansas, anunta agentia.

Implementarea contractului necesita detasarea a pana la zece reprezentanti ai Guvernului american si contractorilor in Romania pe o perioada de pana la un an, adauga sursa citata.

Contractul nu va afecta capacitatea de reactie a Apararii americane, da asigurari DCSA


”Aceasta notificare a unei eventuale vanzari este ceruta de lege si nu inseamna ca s-a incheiat (contractul de) vanzare(-cumparare)”, subliniaza aceeasi sursa.
Citeste si:
SUA a facut apel la Siria si Rusia sa permita accesul...
SUA a facut apel la Siria si...

In 26 iulie, ministrul Aparirii, Adrian Tutuianu, a anuntat ca Romania va cumpara sisteme mobile americane de artilerie cu rachete HIMARS si va achizitiona inca 36 de avioane de vanatoare F-16 pana in 2022, scrie News.ro.

"Pe langa achizitia rachetelor Patriot, o sa incepem procedurile pentru achizitia sistemului de rachete HIMARS, cu precizarea ca ele nu vor fi achizitionate in acest an si nu vom face plati.", declara ministrul Apararii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.