Social 17 August 2017 10:11
Fortele armate canadiene (FAC) trimit aproape 135 de militari si patru avioane de vanatoare CF-18 Hoernet la Constanta. Aeronavele apartin Aviatiei regale canadiene si vor lua parte la activitatile politiei aeriene NATO din septembrie pana in decembrie 2017. 

Misiunea se inscrie in operatiunea REASSURANCE si reprezinta contributia Canadei la masurile de asigurare si disuasiune ale NATO. Forta operationala aeriana (FOA) in Romania isi propune sa consolideze capacitatea Fortelor Aeriene Romane pentru a mentine integritatea spatiului aerian.

Aceste actiuni fac parte din masurile de asigurare si disuasiune ale Aliantei incepand din anul 2014. Masurile demonstreaza hotararea colectiva a aliatilor de a proteja populatiile si teritoriile din tarile membre ale NATO.

"Fortele armate canadiene sunt angajate fata de principiul apararii colective al Aliantei, care este punctul central al tratatului fondator al NATO. Militarii nostri sunt bine antrenati si hotarati sa contribuie la activitatile consolidate ale politiei aeriene a NATO care asigura integritatea spatiului aerian al aliatilor nostri", a declarat generalul-locotenent Steve Bowes, comandantul Comandamentului Operatiunilor Interarme ale FAC, informeaza digi24.ro.

"(...) Forta noastra operationala aeriana in Romania este mandra sa participe la activitati de aparare colectiva care sprijina activitatile consolidate ale politiei aeriene a NATO", a explicat la randul sau locotenent-colonelul Mark Hickey, comandantul Fortei operationale aeriene in Romania.

Activitatile politiei aeriene a NATO fac parte dintr-o misiune de aparare colectiva, ce vizeaza protejarea integritatii spatiului aerian al Aliantei. FAC sprijina misiunea prin rotatie cu alti aliati, in cadrul operatiunii REASSURANCE.

Prima data cand FAC a desfasurat o FOA in Romania a fost in august 2014, la Baza Aeriana 71 a Fortelor Aeriene Romane din Campia Turzii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.