Inspectoratele Judetene de Jandarmi analizate au intreprins in 2016 un numar de 333 masuri de prevenire a contrabandei.

In functie de volumul de marfuri de contrabanda confiscate, primele 10 locuri in clasamentul Inspectoratelor Judetene de Jandarmi analizate sunt ocupate de:

  1. Inspectoratul Judetean Maramures – 998.800 de tigari de contrabanda
  2. Inspectoratul Judetean Arad – 92.140 de tigari de contrabanda
  3. Inspectoratul Judetean Suceava – 78.420 de tigari de contrabanda
  4. Inspectoratul Judetean Constanta – 49.260 de tigari de contrabanda
  5. Inspectoratul Judetean Botosani – 38.180 de tigari de contrabanda
  6. Inspectoratul Judetean Dolj – 24.580 de tigari de contrabanda
  7. Inspectoratul Judetean Timis – 23.480 de tigari de contrabanda
  8. Inspectoratul Judetean Caras-Severin – 14.580 de tigari de contrabanda
  9. Inspectoratul Judetean Iasi – 10.600 de tigari de contrabanda
  10. Inspectoratul Judetean Vaslui – 5.020 de tigari de contrabanda
Conform datelor colectate, bunurile confiscate de catre Inspectoratele Judetene de Jandarmi sunt in proportie de peste 90 la suta tigari si alte produse din tutun, precum si alcool si alte tipuri de produse cosmetice sau electrocasnice. Ca urmare a acestor actiuni, 1.341.980 tigari de contrabanda au fost confiscate si 266 dosare penale au fost inregistrate.

Datele prezentate provin dintr-un studiu realizat de catre Asociatia InfoCons si sustinut de British American Tobacco in cadrul campaniei “Stop Contrabanda! Ia atitudine” (mai multe detalii aici). Studiul evalueaza rezultatele din 2016 ale actiunilor desfasurate de principalele autoritati implicate in combaterea fenomenului de contrabanda. Informatiile prezentate in studiu au fost obtinute in baza legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public si colectate prin intermediul chestionarelor trimise de catre reprezentantii Asociatiei ”InfoCons” autoritatilor vizate.

Potrivit unui comunicat remis 9am, campania “Stop Contrabanda! Ia atitudine” are ca scop informarea publicului atat in legatura cu dimensiunea fenomenului contrabandei, cat si referitor la eforturile autoritatilor statului roman pentru stoparea acestui fenomen.

Contrabanda are profunde efecte economice si sociale, prejudiciind bugetul de stat si limitand capacitatea de dezvoltare a Romaniei. Totodata, acest fenomen reprezinta un risc pentru siguranta nationala, contrabanda fiind adesea asociata si altor activitati infractionale, putand reprezenta chiar si o sursa de finantare pentru activitati teroriste.

Citeste si:
Topul celor mai puternice pașapoarte din lume în 2020: unde se află...
Topul celor mai puternice...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.