Social 7 August 2017 00:22
Generalul in rezerva Sorin Gabriel Cozma, fost sef al Directiei Generale Prevenire si Combatere Terorism din cadrul Serviciului Roman de Informatii, a declarat ca valurile de migranti vor lovi Romania, spunand ca tara noastra va trebui sa dea un raspuns la intrebarea daca este sau nu pregatita sa primeasca jumatate de milion de musulmani, subliniind totusi ca e bine ca Romania e una dintre foarte putinele tari europene care nu are cetateni inregimentati in teatrele jihadiste din Siria si Irak alaturi de DAESH.

“Valurile de emigranti vor lovi si Romania. E Romania pregatita sa primeasca 500.000 de musulmani? Vorbim de femei, copii, oameni normali care au patimit foarte mult in tarile lor. Vom fi sau nu pregatiti? Va trebui sa dam un raspuns la problema aceasta. Avem o lipsa de forta munca acuta. Istoric, Romania nu s-a mai confruntat cu asemenea pregatita. Suntem pregatiti sa facem switch-ul?”, a declarat Sorin Gabriel Cozma in cadrul Festivalului de Film si Istorii Rasnov.

El a atras atentia ca tara noastra este afectata de terorism prin faptul ca au fost cetateni romani care au murit in atentate, dar si prin suspectii de terorism care au fost arestati in Romania.

”Nu ne putem plasa intr-o pozitie de neutralitate (…) Nu putem vorbi in Romania de un fenomen al radicalizarii cetatenilor romani. Dar exista acest proces si e pe un trend de crestere. Nu alarmant, dar de luat in seama (…) Romania e una dintre foarte putinele, tari europene care nu are cetateni inregimentati in teatrele jihadiste din Siria si Irak alaturi de DAESH. E bine!”, a mai spus generalul SRI.

Cozma a mai spus ca terorismul e principala amenintare asimetrica din Europa zilelor noastre si ca este nevoie de o legislatie care sa sustina eforturile luptei antitero.

Intrebat despre oportunitatea construirii unei mari moschei in Romania in acest sens, Sorin Cozma a spus ca SRI poate oferi informatii pe acest subiect, dar decizia trebuie sa o ia politicienii, scrie News.ro.

”Factorul politic, el trebuie sa adune toate informatiile necesare unei decizii. Nu exista bine sau rau. Un lucru poate fi de bine acum, de rau peste 10 ani. Stiti ca noi construim o biserica ortodoxa in Turcia? V-ati gandit si la riscul refuzului de a construi o moschee?”, a atras el atentia.

Declaratiile au fost facute in penultima zi a Festivalului de Film si Istorii Rasnov 2017, cand a fost proiectat un documentar despre istoria ISIS, urmat de panel-ul ”Globalizarea terorismului”, sustinut de generalul de brigada (r) Sorin Gabriel Cozma, fostul sef al Directiei Generale Prevenire si Combatere Terorism din cadrul SRI, si Lavinia Vatafu, expert SRI. Printre cei peste 100 de spectatori din Cinematograful Amza Pellea Rasnov, s-a aflat si Augustin Lazar, procurorul-general al Romaniei.

Citeste si:
Eduard Hellvig și-a anunțat demisia din funcția de șef al SRI
Eduard Hellvig și-a anunțat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.