Social 1 August 2017 00:11 de Clara Vacaru
Premierul Mihai Tudose a explicat, luni, la Antena 3, ca situatia pensiilor speciale trebuie rezolvata pentru ca este o problema de "moralitate", iar Executivul trebuie sa-si asume stingerea acestui "incediu" inainte de a fi prea tarziu, dand insa asigurari ca nu vor scadea veniturile pentru cei cu pensii in plata.

"Avem de repus in lucrurile firesti niste derapaje din ultimii ani. Nu mai exista nicaieri pe planeta asta o situatie, o tara, un loc, unde cand iesi la pensie sa iei de la locul de munca mai multi bani decat luai cand munceai, sa iesi la pensie la varste de pana la 50 de ani pe acest algoritm. (...) Iertati-ma, ceva nu e in regula. Nu vorbesc numai de impactul bugetar, vorbesc de moralitate", a spus premierul.

Tudose a afirmat ca nu se vor pierde bani pentru cei care au castigat deja niste drepturi, insa sistemul trebuie repus in functiune pentru viitor.

"O sa iasa, hai sa facem curat, ca altfel inchidem ochii, ne facem ca nu vedem, nu ne asumam sa facem curatenie si la un moment dat o sa ne trezim ca nu mai avem solutie. (...) Ca un incendiu, ne asumam ca il stingem acum sau il lasam sa arda tot ce se poate arde si la un moment dat sa constatam ca nu il mai putem stinge", a afirmat el.

Intrebat despre situatia militarilor care au iesit deja din sistem, el a raspuns: "Am inteles, asta e viata".

Tudose a spus ca schimbarile nu vor fi facute "peste noapte", ci proiectul se va afla in dezbatere. El a mai explicat ca cea mai mare problema este in cazul militarilor, in schimb magistratii, care au un statul special, vor face subiectul unei alte discutii.

Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat luni, la finalul sedintei coalitiei de guvernare, ca premierul Mihai Tudose a prezentat un principiu potrivit caruia pensiile militare sa nu poata sa depaseasca salariul, iar situatia trebuie rezolvata urgent, deoarece impactul bugetar va fi unul care nu va putea fi sustinut.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, la randul sau, ca pensiile militare aflate in plata nu scad.

Nu le-am cerut sa vina azi cu proiectul de OUG, e o decizie a Guvernului, am discutat de aceste principii, sunt mai multe variante posibile. Sunt trei principii practic – pensii aflate in plata nu scad, pensiile care ar avea prin calculul actual o valoare mai mare decat salariul sa nu depaseasca salariul si sa fie indexate doar cu indicele de inflatie”, a explicat presedintele Camerei Deputatilor.

Citeste si:
Social-democrații vor ca Marcel Ciolacu să candideze la Președinție...
Social-democrații vor ca...

Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a declarat duminica, la Romania TV, ca algoritmul de calcul al pensiilor militare nu se va schimba, dar exista discutii la nivelul Guvernului pentru a se face „corectiile necesare” la pensiile extrem de mari din sistem, care ajung pana la 35.000 lei pe luna, ceea ce „nu este o normalitate”.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.