Social 28 Iulie 2017 14:47
Bucurestiul ocupa locul 5 intr-un clasament mondial al celor mai aglomerate orase din lume la orele de varf. In asteptarea solutiilor municipalitatii pentru problema traficului, putem sa ne inspiram de la alti europeni, pentru a petrece mai putin timp in drumurile zilnice.

Soferii din Capitala petrec 57 de minute pe zi in plus in trafic din cauza aglomeratiei, insa minutele acestea nu sunt singura pierdere. Diminetile si serile petrecute in aglomeratie, claxoane si gaze de esapament sunt un plus de stres, ne distrug concentrarea si productivitatea si ne afecteaza in mare masura starea de spirit. Cum schimbarea incepe mereu de la individ, fiecare dintre noi poate lua in calcul o varianta alternativa de transport, iar europenii din tarile vestice ne pot inspira in acest sens. Iata ce folosesc ei pentru drumurile cotidiene.

1. Mijloace de transport mici, versatile, pe care le putem lua cu noi in rucsac

Cum utilizarea masinii devine din ce in ce mai scumpa in contextul cresterii preturilor la carburanti, o multime de persoane cauta alternative in zona mijloacelor de transport electrice. In ultimii ani am asistat la tot mai multe propuneri interesante cu privire la transportul urban.

Segway-urile, de pilda, sunt fara doar si poate o varianta rapida, economica si mai ales ecologica, ce merita luata in calcul. Foarte practice sunt si aceste mijloace de transport mai noi, mai mici si suficient de rapide incat sa ne duca pana la birou in fiecare zi. Sunt o varianta si pentru drumul pana la cea mai apropiata statie de metrou/autobuz, de exemplu, pentru ca sunt indeajuns de mici incat sa le iei cu tine in aceste mijloace de transport in comun.

2. Pe doua roti, in varianta clasica si electrica

Bicicleta reprezinta in continuare o optiune demna de luat in calcul. Ea este ocolita de bucuresteni, pentru ca exista putine benzi pentru biciclisti, dar si pentru ca dupa cateva zeci de minute de pedalat au nevoie de un binemeritat dus. Totusi, o vizita in orase precum Amsterdam, Bruxelles sau Copenhaga ne demonstreaza ca bicicleta este un mijloc de transport ce poate lua locul masinii cu foarte mare usurinta. Vom vedea acolo toate categoriile sociale pedaland cu gratie, inclusiv parinti cu copii in scaune auxiliare atasate bicicletei.

Citeste si:
Inchirierea cutiilor din plastic este un serviciu foarte util...
Inchirierea cutiilor din...

Desigur, poti lua in calcul si varianta electrica a bicicletei, astfel incat sa elimini efortul fizic. Nu trebuie sa uitam nici faptul ca ciclismul are nenumarate beneficii atat pentru sanatate, cat si pentru bugetul lunar.

3. Trotineta, tot mai folosita in marile orase

Trotineta este un alt mijloc de transport care castiga, la propriu, tot mai mult teren. In marile orase europene trotineta este tot mai utilizata, mai ales in varianta electrica. Pliabila, rapida si usoara, este cu siguranta o idee de luat in calcul atunci cand dorim sa renuntam la masina.

4. Carpooling - o idee de luat in calcul, mai ales pentru familiile cu copii

Carpooling-ul, mai putin popular la noi, dar foarte utilizat in SUA, este foarte util pentru familiile cu copii. Este vorba despre impartirea masinilor daca destinatiile sunt asemanatoare. Spre exemplu, unul dintre vecini se poate ocupa de transportarea copiilor la scoala pentru alti trei vecini. Poti pune problema acestui sistem si printre colegii de la birou care locuiesc in aceeasi zona si puteti face cu randul, saptamanal.

Citeste si:
Bicicliștii bucureșteni pot afla date în timp real despre calitatea...
Bicicliștii bucureșteni pot...

Unele orase europene deja merg incet, dar sigur, catre un viitor fara masini, scrie publicatia Fast Company. Este cazul unor orase precum Madrid, Helsinki, Paris, Milano sau Hamburg, care sunt fara doar si poate niste exemple demne de urmat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.