Social 11 Iulie 2017 17:51
Cele trei propuneri ale INACO (Initiativa pentru Competitivitate) sunt: posibilitatea efectuarii curbei la dreapta, chiar daca semaforul arata culoarea rosie, regula "fermoarului" sau  reintroducerea semafoarelor cu cifre luminoase. 

"Primarul Gabriela Firea si ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, au infiintat vineri un grup de lucru comun pentru fluidizarea traficului din Bucuresti la nivelul Ministerului Transporturilor si Primariei Capitalei. INACO propune trei solutii simple si extrem de eficiente, considerand ca orice masura care in mod real poate fluidiza circulatia in Capitala face Bucurestiul un oras mai competitiv, reduce poluarea si aduce mari beneficii financiare atat cetatenilor cat si administratiei locale", se arata intr-un comunicat transmis, marti, de INACO, noteaza agerpres.ro.

Prima solutie amintita este posibilitatea de a efectua curba la dreapta, in intersectii semaforizate, daca semaforul indica rosu, dupa acordarea prioritatii masinilor care au verde.

"Aceasta masura functioneaza de decenii in Statele Unite, dar si in tarile vecine din fosta Iugoslavie si isi arata eficienta prin fluidizarea traficului cu aproximativ 20%. 'Verdele intermitent' din anumite intersectii este doar o masura intermediara care ar trebui extinsa la toate semafoarele din Capitala ca regula, chiar fara semnalizarea luminoasa intermitenta. Pe toate semafoarele din Capitala — unde eficienta acestei masuri este semnificativa — se pot pune indicatoare pe care sa scrie 'Efectuarea curbei la dreapta permisa' sau masura se poate disemina pe tot teritoriul national prin modificarea legislatiei privind circulatia auto", se arata in comunicat.

Cea de-a doua recomandare prevede "regula fermoarului", aplicata deja in Germania, ce permite eficientizarea pe strazile secundare.

"Pentru eliminarea cozilor nesfarsite de pe strazile din Bucuresti, ar trebui ca circulatia sa fie intermitenta: dupa ce a trecut cu prioritate o masina pe strada principala, urmatoarea masina cu prioritate de trecere sa fie prima masina de pe strada secundara. Și tot asa, ca in alternanta dintilor unui fermoar. Aceasta masura poate fi recomandata participantilor la trafic din Capitala — unde este cea mai mare nevoie de aplicarea ei, dar poate fi impusa si prin modificarea Regulamentului de Circulatie pe tot teritoriul Romaniei", a precizat INACO.

Cea de-a treia propunere, a semafoarelor cu cifre luminoase a mai existat in Bucuresti, dar a fost eliminata.

"Semafoarele cu afisarea timpului sunt prezente in mai toate orasele mari din Romania in afara de Bucuresti — dupa cum stiti — si fluidizeaza circulatia semnificativ in intersectiile semaforizate. Bucurestiul ar trebui sa le urmeze urgent exemplul"
, apreciaza autorii.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

INACO anunta faptul ca primele doua masuri pot fi aplicate rapid, in timp ce, cea de-a treia necesita investitii, care pot fi realizate treptat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.