Social 23 Iunie 2017 00:05 de Clara Vacaru
Curtea Constitutionala a admis, joi, o exceptie de neconstitutionalitate ridicata la Legea 78/2000 privind prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional articolul 15, care prevede pedepsirea tentativei de abuz in serviciu. Judecatorii constitutionali au explicat ca abuzul in serviciu se constata doar prin incalcarea legii, la care se adauga si obtinerea unui folos necuvenit, astfel ca prin modul de legiferare este exclusa tentativa la aceasta infractiune. Decizia a fost luata in unanimitate.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei judecatoresti care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Curtii de Apel Alba Iulia – Sectia penala, sesizarea fiind facuta in legatura cu un dosar al fostului primar al Bacaului, Romeo Stavarache.

Conform deciziei instantei, in acest dosar, Stavarache a fost achitat "de sub invinuirea savarairii infractiunii de abuz in serviciu in forma tentativei, prev. de art. 20 Cod penal din 1969 rap. la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 cu ref. la art. 248 Cod penal din 1969, cu aplic. art. 41 al. 2 Cod penal din 1969 si art. 5 al. 1 Cod penal".

Articolul 15 din Legea nr.78/2000 prevede ca "Tentativa la infractiunile prevazute in prezenta sectiune se pedepseste”, iar articolul 13 indice 2 stipuleaza: "In cazul infractiunilor de abuz in serviciu sau de uzurpare a functiei, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime.”

Totodata, potrivit articolului 297 alin. (1) din Codul penal, "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.”

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.