Social 20 Iunie 2017 18:01
In ultimii 47 de ani, suprafata Romaniei a crescut cu 6 km, pentru ca doua insule din Delta Dunarii s-au unit. Specialistii sunt de parere ca, in viitor, vom castiga din ce in ce mai mult teren. 

Inundatiile din urma cu 150 de ani, din judetul Tulcea, au format insula Sacalin. In prezent, alti 6 km au iesit la suprafata, iar expansiunea continua.

„Avem aici cazul unei rupturi a insulei cordon petrecuta in anul 2013, in iarna lui 2012 spre 2013, moment in care insula a fost rupta pe distanta a trei kilometri, datorita unei furtuni foarte puternice. Ulterior acestui eveniment, insula s-a reconstruit gradat,” explica Razvan Mateescu, cercetator stiintific, INCDM "Grigore Antipa", Constanta, potrivit digi24.ro.

Insula este inchisa publicului din 1938; este o arie protejata, care adaposteste peste 200 de specii rare, accesul fiind permis exclusiv in scop stiintific.

Expertii sustin ca Sacalin nu este singura insula care se modifica. Un nou teritoriu a aparut, o insula in golful Masura, Tulcea, denumita insula K.

„La zona de nord de jetele (n.r., diguri) de la Sulina, jetele care functioneaza ca o bariera, nisipul a fost blocat si el a inceput sa se depuna. Incet, incet aceasta insula s-a creat. Este o insula care este impartita intre noi si ucraineni,” spune Simion Nicolaev, directorul INCDM "Grigore Antipa", Constanta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.