Social 8 Iunie 2017 13:12
Romanii isi cheltuiesc aproape tot salariul pe mancare si pe plata facturilor la utilitati. Nu este un scenariu dramatic, este realitatea relevata chiar de Institutul National de Statistica, intr-un studiu despre puterea de cumparare a angajatilor romani.

86% din veniturile unei familii se duc pe cheltuieli

Datele raportului facut de INS arata ca putini sunt angajatii romani care mai raman cu bani in buzunar dupa ce cumpara mancare si isi platesc facturile.

Venitul mediu al unei familii din Romania este de 3.000 de lei lunar. Din acesti bani, 86%, adica aproximativ 2.550 de lei, se duc pe cheltuieli.

Astfel, mancarea, imbracamintea, incaltamintea, electrocasnicele si serviciile consuma 70% din bugetul unei familii de nivel mediu. Alte 20% se scurg pe taxele si impozitele pe care trebuie sa le plateasca catre statul roman. 8% sunt rezervate pentru intretinerea gospodariei si numai 0,3% pentru investitii majore, precum achizitionarea de locuinte sau mobilarea unora deja cumparate.

37% din bugetul angajatilor romani este rezervat pentru mancare

Daca detaliem si mai mult, datele oferite de Institutul National de Statistica in raport releva faptul ca 37% din bugetul de 3.000 de lei al unei familii de nivel mediu din Romania se duce numai pe mancare, in conditiile in care pretul unui meniu la o cantina cu autoservire - cum se gaseste in orice companie multinationala din marile orase - este de aproximativ 15-20 de lei, in functie de cate feluri include. Angajatorii romani pot veni in ajutorul salariatilor cu solutii de tipul acesta, care ofera angajatilor cu 48% mai multa putere de cumparare. In schimb, companiile beneficieaza de 100% deductibilitate si exceptare de la plata taxelor salariale pentru sumele acordate, in conformitate cu Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa.

Bugetul pentru distractie si activitati culturale, sarac

In restaurante, baruri si hoteluri un angajat roman de nivel mediu lasa aproximativ 1,6% din veniturile lunare. Alte 5,1% se duc spre sanatate.

In prezent, in Romania exista aproximativ 4,7 milioane de salariati. 3 milioane dintre acestia, adica 65%, au salarii nete de sub 2.000 de lei pe luna. Asta inseamna ca mai mult de jumatate dintre salariatii romani sunt platiti sub nivelul actual al venitului mediu pe economie.

Tu cum imparti bugetul familiei? Te-ar ajuta daca firma la care lucrezi ti-ar oferi beneficii lunare de tipul bonurilor de masa?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.