Social 12 Mai 2017 08:06
Peste un sfert dintre romani se declara in favoarea casatoriilor intre persoanele de acelasi sex. Astfel, 26% dintre romani sustin dreptul persoanelor de acelasi sex pentru a-si intemeia legal o familie, potrivit unui sondaj realizat de institutul american Pew Research Center, care mai arata ca sustinerea pentru casatoriile intre persoanele de acelasi sex este redusa in tarile majoritar ortodoxe.

Acest sondaj - care contine date adunate din 18 tari central si est-europene - releva ca sustinerea pentru casatoriile intre persoanele de acelasi sex este redusa in tarile majoritar ortodoxe, cei mai reticenti la aceasta idee fiind respondentii din Georgia (3%), Armenia (3%), Rusia (5%) si Republica Moldova (5%).

Conform sondajului, 26% dintre romani ar fi in favoarea casatoriilor intre persoanele de acelasi sex.

Aceasta proportie este influentata de educatie si varsta, arata News.ro.

Tinerii cu varste sub 35 de ani se declara favorabili casatoriilor intre persoanele de acelasi sex, prin comparatie cu alte categorii de varsta. In acelasi timp, cei cu studii universitare sunt mai inclinati sa sustina dreptul la casatorie al persoanelor de acelasi sex.

Ideea ca societatea ar trebui sa respinga homosexualitatea este sustinuta de 85% dintre respondentii romani. Insa, aceste date difera de la o categorie de varsta la alta, o proportie de 76% dintre romanii cu varste sub 35 de ani cred ca societatea ar trebui sa respinga homosexualitatea, in vreme ce acest numar ajunge la 88% pentru persoanele de peste 35 de ani.

Respingerea homosexualitatii este o idee mult mai larga impartasita in tarile majoritar ortodoxe, prin comparatie cu statele unde populatia este mai degraba catolica. In acest sens, 54% dintre maghiari cred ca homosexualitatea ar trebui respinsa, iar aceasta proportie scade la 47% in Polonia.

Acest studiu contine date adunate din 18 tari central si est-europene, unde credintele religioase ocupa un loc important in societate. Printre tarile incluse in studiu se numara Armenia, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Georgia, Grecia, Ungaria, Republica Moldova, Polonia, Romania, Rusia, Serbia si Ucraina.

Pentru Romania, datele au fost colectate prin interviuri asistate de calculator in perioada 1 iulie - 18 octombrie 2015.

De asemenea, acest sondaj a avut un esantion de 1.361 de romani, iar marja de eroare este aproximata la +/- 4,5 puncte.

Citeste si:
SONDAJ: Ce părere au bucureștenii despre Nicușor Dan în funcția de...
SONDAJ: Ce părere au...

Parlamentarii romani au votat in urma cu doua zile pentru organizarea unui referendum pe tema definitiei familiei ”care se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie”.

Coalitia pentru Familie a strans un numar de 3 milioane de semnaturi, pe care le-a depus la Senat alaturi de o propunere de revizuire a Constitutiei privind definitia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se refera la definitia familiei. In actuala forma, acesta prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti", insa semnatarii initiativei vor ca definitia sa fie schimbata pentru a bloca orice posibilitate a legiferarii casatoriei intre persoane de acelasi sex.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.