Reinscrierea copiilor in gradinite pentru anul scolar 2017-2018 incep in 8 mai, iar inscrierea copiilor nou-veniti se va face incepand cu 22 mai, anunta, vineri, Ministerul Educatiei Nationale, care avertizeaza ca unitatile prescolare trebuie sa afiseze la loc vizibil autorizatia de functionare provizorie sau acreditarea de la Agentia pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP).

Ministerul Educatiei a stabilit procedurile si calendarul pentru inscrierea si reinscrierea in invatamantul prescolar a copiilor cu varste intre 3 si 6 ani, pentru anul scolar 2017-2018, anuntand ca vor avea loc succesiv mai multe etape la nivelul fiecarei unitati de invatamant, scrie News.ro.

Astfel, reinscrierea copiilor care vor sa ramana in aceeasi gradinita va incepe in 8 mai, iar inscrierile copiilor nou-veniti se vor derula din 22 mai. Intervalele orare pentru reinscrieri si inscrieri vor fi stabilite de conducerea unitatii de invatamant si vor fi afisate la loc vizibil in fiecare gradinita, precum si pe site-ul acesteia, pentru informarea parintilor.

Ocuparea locurilor libere, dupa finalizarea procesului de reinscriere, se va face, de regula, in ordinea descrescatoare a grupelor de varsta, respectiv: grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) si grupa mica (copii de 3 ani), explica Ministerul Educatiei.

Potrivit institutiei, pot fi inscrisi in grupa mica si copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 3 ani, in limita locurilor disponibile, iar in situatia in care intr-o unitate de invatamant numarul cererilor de inscriere este mai mare decat numarul locurilor libere, repartizarea copiilor se va face in ordinea descrescatoare a numarului de criterii generale de departajare cumulate de catre fiecare copil.

Ministerul Educatiei cere conducerilor gradinitelor sa afiseze la vedere:

  • informatii privind capacitatea institutiei (numar de copii pentru care a fost proiectata),
  • numarul de locuri aprobat prin planul de scolarizare pentru anul scolar 2017-2018 (pe grupe de varsta: mica, mijlocie, mare),
  • criteriile generale si criteriile specifice pentru inscrierea copiilor
  • numarul de copii reinscrisi/inscrisi zilnic (in perioada stabilita) din totalul disponibil
Criteriile specifice de departajare (elaborate de fiecare unitate de invatamant prescolar, aprobate de Consiliul de administratie al acesteia si avizate de consilierul juridic al Inspectoratului Scolar Judetean/al municipiului Bucuresti pana la data de 19 mai) nu pot fi discriminatorii si nu pot include liste de preinscrieri si vor fi aplicate doar dupa epuizarea criteriilor generale, mai spune Ministerul Educatiei.
Citeste si:
Se modifică structura anului școlar 2024-2025
Se modifică structura anului...

De asemenea, institutia avertizeaza ca unitatile de invatamant prescolar au obligatia afisarii la loc vizibil a informatiilor privind statutul acestora: autorizata sa functioneze provizoriu sau acreditata de Agentia pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP).


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.