Grupul austriac OMV, proprietarul Petrom, a dat in judecata Romania, la Curtea Internationala de Arbitraj, pentru ca statul roman nu a respectat prevederile din contractul de privatizare legate de plata daunelor de mediu, potrivit Economica.net.

OMV a actionat in judecata statul roman la data de 7 martie, la Curtea de Arbitraj de la Paris, pentru ca Guvernul nu a platit o parte din cheltuielile legate de poluarea istorica si de dezafectarea sondelor, potrivit datelor care apar in raportul pe 2016 al companiei austriece.

"In aprilie 2016, OMV a notificat statul roman cu privire la o serie creante neplatite de partea romana in legatura cu anumite obligatii de dezafectare a unor sonde si de refacere a mediului, in valoare cumulata de aproximativ 34 milioane de euro. Incepand cu data trimiterii acestei notificari, elaborata in baza clauzelor acordului de privatizare, OMV si statul roman au avut la dispozitie 180 de zile pentru a rezolva in mod amiabil neintelegerea. Acest termen a expirat in 19 octombrie 2016, iar pe 7 martie 2017 OMV a initiat procedurile de arbitraj impotriva statului roman, in concordanta cu regulamentele Camerei Internationale de Comert de la Paris", scrie in raport, potrivit sursei citate.

Potrivit evaluarilor facute de OMV, suma totala pe care o are de recuperat de la statul roman ca urmare a acestui tip de cheltuieli se ridica la 542 de milioane de euro.

Petrom a fost privatizata cu austriecii de la OMV in 2004. Pretul incasat de statul roman pe pachetul majoritar de actiuni al companiei a fost de 670 de milioane de euro. Austriecii au mai facut si o majorare de capital social de 830 de milioane de euro, din care statul si-a luat partea sa, ceea ce a facut ca pretul total pentru care OMV a devenit proprietar al Petrom sa fie de circa 1,5 miliarde de euro.

Contractul de privatizare stipula si faptul ca statul roman este obligat ca, pentru o perioada de 15 ani, sa despagubeasca in totalitate compania pentru orice pretentii in legatura cu poluarea anterioara a mediului, iar pentru o perioada de 30 de ani sa plateasca toate costurile de mediu legate de inchiderea sondelor.