Echipele de salvare vor urca pe munte duminica dimineata pentru a recupera trupurile neinsufletite ale celor doi copii alpinisti morti in avalansa din Retezat, Dor Geta Popescu si Erik Gulacsi.

Sambata seara salvamontistii au fost nevoiti sa suspende operatiunea din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

Din cauza conditiilor meteorologice, a fost luata decizia ca misiunea de recuperare a celor doi adolescenti decedati, ramasi la locul producerii avalansei, sa se reia duminica dimineata, de la orele 06:00, cu echipe formate din reprezentanti ai Serviciului Judetean Salvamont Hunedoara si Inspectoratului de Jandarmi Judetean Hunedoara.

Citeste si: Alpinistii Dor Geta Popescu si Erik Gulacsi sunt cei doi adolescenti morti in avalansa din Retezat

Potrivit unui comunicat de presa, de sambata seara, al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Hunedoara, toti cei 56 de turisti din Muntii Retezat au ajuns la Refugiul Gentiana, cinci dintre acestia, raniti in urma avalansei, fiind coborati de pe munte pentru a putea primi ingrijiri medicale.

Toti cei 56 de turisti, din Muntii Retezat, coordonati de catre echipele de salvatori au ajuns in siguranta la Refugiul Gentiana. Cele cinci persoane ranite in accidentul de avalansa sunt, in prezent, coborate de catre echipele de salvatori catre zona Carnic, pentru a fi preluate de echipajele Serviciului Judetean de Ambulanta Hunedoara si Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Hunedoara. Ceilalti 51 de turisti, toti adulti, au luat decizia sa ramana peste noapte la Refugiul Gentiana, neavand nevoie de ingrijiri medicale”, se arata in comunicat.

Seful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a declarat pentru News.ro ca avalansa s-a produs din cauza grupului masiv de persoane aflat pe munte.

"Oare sta pe acoperis zapada cand da soarele si afara e cald? Nu. Aluneca. Asa e si pe crestele alea ale muntilor. Cei care au fost acolo aveau ceva experienta, dar se pare ca nu le-a folosit la nimic. Eu de doua zile am dat comunicate ca e risc de avalansa pentru ca a nins si nu avea cand sa se stabilizeze zapada. Ei, a doua zi, au plecat in ascensiune. Eu nu plecam sau nu lasam din baietii mei sa plece. Ei au plecat sapte cu scoala de ghizi. Au mers cu 51 de persoane. Din greutatea lor au dat drumul la avalansa. Asa s-a produs, din actiunea propiilor lor persoane, ei insisi au declansat avalansa", a spus seful Salvamont.

Citeste si:
Un copil, accidentat grav pe pârtia din Brașov. Un schi i-a...
Un adolescent s-a accidentat...

Cei doi adolescenti care au murit in avalansa produsa, sambata dupa-amiaza, in Muntii Retezat, Dor Geta Popescu si Erik Gulacsi, sunt alpinisti renumiti care au la activ numeroase recorduri mondiale si europene.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.