Cinci turisti au fost surprinsi, sambata, de o avalansa produsa in Muntii Retezat, din judetul Hunedoara. Doi copii au murit.

UPDATE - Cei doi adolescenti care au murit in avalansa produsa, sambata dupa-amiaza, in Muntii Retezat, sunt Dor Geta Popescu si Erik Gulacsi, alpinisti renumiti, avand la activ numeroase recorduri mondiale si europene.

UPDATE - Salvamontistii care au urcat pe munte, in Retezat, confirma decesul celor doi copii de 12 si 14 ani. Salvatorii montani spun ca sapte turisti au fost surprinsi de avalansa, si nu cinci, cum se crezuse initial, iar acestia erau desprinsi dintr-un grup mai mare de 50 de persoane. La ora transmiterii acestei stiri, toti turistii sunt in drum spre Cabana Gentiana. Ulterior, echipele de interventie vor merge pana la locul avalansei pentru a recupera cele doua trupuri, operatiunea fiind de durata din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

Nicolae Raducu, purtatorul de cuvant al jandarmilor hunedoreni, a declarat ca sambata dupa-amiaza a fost primit un apel la Serviciul de urgenta 112 care anunta ca intre Bucura si Poiana Pelegii, din Muntii Retezat, s-a produs o avalansa care a surprins cinci turisti.

"Anuntul preciza ca doi dintre acestia ar fi murit in avalansa", a spus Raducu.

Acesta a precizat ca la ora actuala o echipa de jandarmi si salvamontisti a plecat inspre locul producerii avalansei.

Claudiu Iacob, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Hunedoara, a declarat pentru News.ro ca pana la ora actuala nu exista certitudinea decesului celor doi copii, acest lucru fiind precizat doar in apelul facut la 112 de catre ceilalti trei turisti surprinsi de avalansa din Muntii Retezat.

"Este vorba despre doi copii, unul de 12 si altul de 14 ani, care au fost izbiti de pietre in timpul avalansei, ei fiind insotiti de trei adulti care au sunat la 112 si au spus ca cei doi copii sunt morti. Turistii se indreptau spre Varful Peleaga, din Retezat", a declarat Iacob, care a spus ca deocamdata nu se stie de unde sunt cei cinci turisti.

Sursa citata a precizat ca in zona mai era un grup de 50 de persoane, in trecere pe Seaua Bucurei, si care cobora spre Cabana Gentiana, iar acesti turisti au spus ca au vazut momentul producerii avalansei si ca s-au indreptat catre cei cinci turisti ca sa-i ajute.

Citeste si:
Ciolacu: „Trebuie să fie fermi în aplicarea legii. Au toată...
Ciolacu, apel către jandarmii...

Iacob a mai spus ca nu se stie starea victimelor, si nici nu este confirmat pana acum ca cei doi copii sunt morti, adaugand ca echipele de salvare estimeaza ca vor ajunge in aproximativ doua ore la locul producerii avalansei.

Potrivit ISU Hunedoara, spre locul interventiei se deplaseaza echipe ale Salvamont Hunedoara, Jandarmeriei Montane, ISU Hunedoara cu doua autospeciale, dintre care una de transport personal si victime multiple, precum si echipaje ale Politiei. Elicopterele apartinand punctelor de operare Targu Mures si Craiova sunt prealertate pentru a interveni cu troliu.

Conform specialistilor, in Retezat sunt posibile avalanse in golurile alpine de sub Varful Judele, pe traseul Lacul Bucura-Refugiul Bucura, sub Varful Retezat pe traseul marcat cu banda rosie. De asemenea, exista risc de avalansa pe Valea Berbecilor, sub Varful Peleaga.

Citeste si:
Risc major de avalanșe, la munte, până miercuri seară. ANM anunță...
Risc major de avalanșe, la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.