Social 7 Aprilie 2017 10:05
Un pensionar din Arad ar trebui sa plateasca timp de 6.000 de ani o datorie de aproximativ 3.000.000 de lei pentru care i-a fost pusa poprire pe pensie, el platind o rata lunara de numai 39 de lei din cauza venitului mic pe care il are. Alti 5.675 de pensionari aradeni au popriri pe venituri si obligatia de a achita rate ce au fost calculate chiar si la cateva sute de ani.

Directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Arad, Mihaela Vasil, a declarat, vineri, corespondentului News.ro, ca 5.675 de persoane din judet au popriri pe pensii, din cauza unor datorii pe care le au catre stat, banci, firme sau persoane fizice, in urma unor procese pierdute.

In unele cazuri este vorba despre sentinte cu privire la atragerea raspunderii patrimoniale in urma unor falimente sau de datorii acumulate catre administratiile locale.

Cea mai mare rata lunara de achitat este de 1.333 lei, in cazul unei persoane care are o datorie catre Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP).

In schimb, cea mai mica rata este de 1 leu pe luna, situatie in care se afla zeci de pensionari cu venituri usor peste pragul de 534 de lei pe luna.

”Nu se poate retine mai mult de o treime din venitul ce depaseste plafonul de 534 de lei in cazul unei singure popriri sau jumatate din aceasta suma pentru mai multe popriri”, a declarat Mihaela Vasil.

Cea mai lunga perioada care a fost calculata pentru plata datoriilor este de 6.447 de ani. Este cazul unui pensionar caruia i se retine lunar 39 de lei, pentru ca are o pensie mica, de aproximativ 600 de lei, in conditiile in care datoria sa este de peste 3.000.000 de lei.

Un alt aradean are de achitat timp de 910 ani o rata de 353 de lei, calculata la pensia actuala, avand o datorie de 3.856.224 lei, cea mai mare pentru care a fost poprita o pensie in judet.

Un alt pensionar are de achitat timp de peste 500 de ani rate pentru o datorie de 2.653.144 lei.

De asemenea, 3.218 aradeni cu datorii la CARP au popriri de pensii, in majoritatea cazurilor graficul de plata fiind de cativa ani, scrie News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.