Social 6 Aprilie 2017 14:29
Chiar daca m-am nascut, am crescut, am invatat si am muncit acolo.

De cand ma stiu (si din spusele celorlalti) am fost un vorbaret si o fire care nu-si gasea astamparul, asa ca a venit cumva de la sine faptul ca am vrut sa calatoresc cat de mult am putut si sa vizitez cat mai multe locuri de pe Pamant. Faptul ca imi place sa conduc si sa zbor vin doar in completarea acestei "nevoi" autoimpuse, asa ca pana la varsta de 22 de ani am pus la activ (doar) 7 tari din Europa si aproape toata Romania. Mi-a scapat partea de Nord-Vest si cateva puncte turistice importante, precum Sarmisegetuza Regia, Castelul Corvinilor sau municipiul Alba Iulia, pe care mi le propun a vizita in decursul acestui an.

De aceasta data, vreau totusi sa va spun altceva. Sunt constient inca de la inceput ca voi fi acuzat de faptul ca voi fi partinitor cu Bucovina pentru ca acolo m-am format ca om, insa va promit ca nu e asa. Vreau, pur si simplu, sa va impart un pic din viziunea mea pe care o am pentru aceasta regiune a Romaniei. Daca va place, voi continua sa fac la fel si pentru celelalte experiente pe care le-am avut prin lume.

Spuneam la inceput ca am si lucrat in Bucovina (mai precis in Gura Humorului), unde primul meu job adevarat a fost in industria hoteliera (si nu in administratia publica, asa cum s-ar fi asteptat unii). Viata in renumita Bucovina (ne referim aici la judetul Suceava, nu la regiunea istorica Bucovina) nu a fost chiar floare la ureche pentru un om nascut in anii `90. A venit cu bune si cu rele, la fel cum se intampla peste tot. Bucovina n-a fost pentru mine un colt de Rai, dar a fost ceva mult mai mult de atat. A fost mai mult decat un simplu "acasa".

S-o zic cat de scurt pot, viata in Nordul tarii a fost tot timpul plina de provocari si incontinuu era nevoie de putere de adaptare si schimbare, insa imi dau seama acum, dupa cativa ani, ca o parte foarte importanta din dezvoltarea mea ca persoana a fost influentata si de locul in care am crescut, de oamenii pe care i-am intalnit, de colegii si prietenii pe care i-am avut si de evenimentele care ma inconjurau.

Itinerarii pitoresti in Bucovina

De ce va spun toate lucrurile astea? Vreau sa va imaginati un pic contextul in care m-am aflat si in care ma aflu in continuare.

Citeste si:
Cum te acomodezi după concediu: 5 trucuri ușor de aplicat
Cum te acomodezi după...
Desi toata copilaria mi-e legata de acele meleaguri, nu doar nostalgia sau parintii ma fac sa ma intorc de fiecare data acolo. Ca drept dovada, tot timpul stau foarte putin cu ai mei acasa. De obicei, fug un pic pe Rarau, prin alte zone mai putin cunoscute sau la locul meu preferat din Gura Humorului. Tot timpul reusesc sa descopar altceva. Cum, spre exemplu, mi-am gasit un loc in care ma duc atunci cand ma gandesc la lucruri importante din viata mea, pe langa o comuna numita Horodniceni.

Urmareste oferta turistica pentru cabana in Rarau

De foarte multe ori te gasesti in ipostaza in care cauti un sfat, indrumare, liniste, un loc in care sa dansezi pana nu mai poti respira, un concert unde sa te prinzi cu necunoscuti in hora sau sa dai din cap pe ritmuri rock pana ajungi acasa si nu-ti mai poti misca gatul, un loc din care vrei sa vezi rasaritul cu fata pe care o placi, sa mananci ceva care sa iti lase gura apa sau pur si simplu vrei sa asculti Vivaldi si sa-ti lasi imaginatia sa-ti fuga odata cu vantul lin al unei nopti de vara. Da, in Bucovina poti face toate aceste lucruri. Cel mai important aspect e ca poti sa le faci si cu bani putini, momentan.
Citeste si:
„Autostrada electrică” a Moldovei: Un retur Suceava-București, de...
„Autostrada electrică” a...

Bucovina nu are un culoar muntos care sa te faca sa nu iti mai desprinzi privirea de ce e deasupra ta, insa are drumuri care iti vor hrani sufletul cu bucurie, daca iti place sa conduci. Ca tot am adus in discutie hrana pentru suflet, permiteti-mi o mica paranteza. De cele mai multe ori veti gasi Bucovina recomandata ca traseu pentru pelerinaje religioase. E adevarat, avem multe biserici si manastiri cu o istorie care merita cunoscuta, iar daca sunteti o persoana religioasa, atunci cu siguranta va va placea ceea ce veti gasi in judetul Suceava, insa regiunea din Nordul Romaniei nu e doar un traseu unde vei explora arhitectura religioasa. Bucovina e un palat impresionant pentru cei care vin cu inima deschisa catre ea, e ca o mama care-si asteapta copiii sa vina de departe acasa, indiferent ca sunt sau nu sunt ai ei.

Vreti sa va relaxati la piscina sau la spa? Aveti unde! Vreti sa faceti un gratar langa un parau rece, nepoluat si sa dormiti la cort (sa faceti si curatenie dupa, ne-am inteles?)? Aveti unde! Vreti sa urmati un traseu muntos si apoi sa va rasplatiti cu o ciorba buna si un vin fiert? Aveti unde! Vreti sa va izolati de stresul aglomerarii urbane si sa urmariti doar stelele noapte pe cer? Aveti unde! Vreti sa vedeti o panorama a unui oras din judet? Aveti unde! Vrei sa inveti chineza gratuit, sa te dai cu ATV-ul, sa inveti sa dansezi cha-cha sau sa mananci o "clanta"? Ai unde in Bucovina!

Citeste si:
Malta, cea mai romantică destinație din Mediterană!
Malta, cea mai romantică...

Iata un loc unde poti sa te relaxezi si sa te si distrezi in Bucovina

Sa fiu realist, totusi, va spun ca in Bucovina nu s-au investit foarte multi bani pentru a atrage turistii, desi din experienta mea in domeniul hotelier, oamenii de acolo sunt pregatiti sa va faca sa va simtiti ca acasa sau va pot extrage din ritmul alert cu care v-ati obisnuit si sa va aduca pe un taram al linistii si relaxarii. Este si nu este un lucru rau. Faptul ca banii n-au venit inspre aceasta regiune a Romaniei a facut ca farmecul unor sarbatori locale sa ramana asa cum le stiam de cand eram mic. Spre exemplu, daca va nimeriti in perioada Sarbatorilor de Iarna, atunci veti fi nevoiti sa aveti un pic de rabdare pentru ca veti fi opriti in drum de uratori, care nu va vor lasa sa plecati la drum pana nu-si termina jocul si poezia.

Bucovina, mai mult decat "acasa"

Un alt punct important e reprezentat de oameni. Bucovina e plina de oameni calzi, iubitori si dornici sa-ti spuna cum era "pe vremea lor" in zona pe care alegeti sa o vizitati. Chiar daca veti resimti din plin accentul zonei, va spun sincer ca si acest aspect are farmecul lui si va ajuta la crearea acelui sentiment de vacanta implinita. Daca sunteti o fire prietenoasa, atunci ati nimerit in locul potrivit.
Citeste si:
Maspex Romania prin brandul Bucovina a desfășurat cea de-a patra...
Maspex Romania prin brandul...


Sursa: Ministerul Turismului

Va spuneam la inceputul acestei "marturisiri" (dac-o pot numi asa), ca eu nu merg in Suceava doar pentru ca sunt ai mei parinti acolo. Si este adevarat. Nu, nu sunt fixat doar pe acel loc. Vreau sa explorez cat de mult pot din lumea asta a noastra, insa voi merge intotdeauna cu multa bucurie si liniste spre Bucovina. Nu e doar "acasa", ci e locul in care de fiecare data ma regasesc si ma intalnesc cu oportunitatea de a fi mai bun, de a vedea mai mult si de a trai altfel. Sentimentul pe care ti-l ofera punctul acesta din Romania este incomparabil cu orice altceva din lumea asta. Te vei simti imbratisat de o atmosfera calda, vei sti din nou ce e linistea si nu vei regreta niciun moment petrecut aici.

Bucovina e mai mult decat "acasa" si cu siguranta depaseste la nivel international bariera de "simplu judet al Romaniei". Este o intreaga oaza unde oricine e binevenit, unde fiecare isi poate gasi o activitate care sa-i placa si, cel mai important, unde te poti simti in siguranta.

Inainte sa va ganditi la Austria, Elvetia, Franta sau mai stiu eu ce tara, ce ziceti, dam o sansa si Bucovinei? Sper sa imi spuneti ca ne vedem pe-acolo si ca ati gasit ceea ce ati cautat in alta parte chiar la noi in Romania.

Pe data viitoare!

Florin Amariei este editor al 9AM.ro, pasionat de calatorii, masini si jocuri video. Mai multe articole scrise de catre colegul nostru puteti gasi AICI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.