Social 4 Aprilie 2017 14:53 de Clara Vacaru
Comisia de invatamant a Senatului a adoptat, marti, un raport favorabil initiativei legislative de modificare a legii educatiei nationale prin care profesorilor li se permite sa se pensioneze inainte de implinirea varstei legale, cu conditia sa aiba un stagiu de cotizare de 30 de ani.

Raportul de admitere a fost adoptat cu majoritate de voturi in Comisia de invatamant a Senatului.

Initiativa ii apartine senatorului social-democrat Liviu Pop si a fost semnata de alti 20 de parlamentari de la PSD si fostul UNPR.

Potrivit proiectului, in forma adoptata de comisie, ”personalul didactic poate fi pensionat la cerere fara penalizare daca inainte de limitele de varsta prevazute de legislatia in vigoare are 30 de ani vechime in invatamant si stagiu complet de cotizare”.

Initiatorul si-a motivat propunerea de lege prin faptul ca ”exista profesori care isi doresc pensionarea anticipata la cerere pentru ca nu se mai afla in posibilitatea fizica sau psihologica sa raspunda cerintelor de eficienta ale sistemului de invatamant actual intr-o continua schimbare, iar acest fapt se reflecta in rezultatele elevilor”.

Retail jobs

Daca legea permite activarea cadrelor didactice, la cerere, 3 ani dupa implinirea varstei de pensionare, sa li se permita si pensionarea acelor angajati care considera ca nu mai sunt apti de rezultate in invatamant, tot cu 3 ani, dar anterior varstei de pensionare”, se mai arata in expunerea de motive a initiativei legislative.

Ministerul Muncii a anuntat ca nu sustine pensionarea anticipata a cadrelor didactice deoarece propunerea incalca principiile care stau la baza legii pensiilor: contributivitatea si tratamentul egal al asiguratilor.

Proiectul urmeaza sa fie supus dezbaterii si votului final in plenul Senatului, care este for decizional in acest caz, dupa ce Camera Deputatilor l-a adoptat in noiembrie 2016.


Despre autor:

Clara Vacaru
În curs de actualizare...
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.