Social 31 Martie 2017 11:41 de Clara Vacaru
Cei mai multi romani traficati in Marea Britanie lucreaza "la negru” ca muncitori necalificati in constructii si la spalatorii auto, a declarat, joi, comisarul sef Robert Marin din Ministerul Afacerilor Interne.

Comisarul sef Robert Marin, directorul general adjunct al Directiei Generale Management Operational (DGMO) din Ministerul Afacerilor Interne, a spus ca Romania si Marea Britanie au statistici diferite in ceea ce priveste numarul de romani victime ale traficantilor de persoane, scrie News.ro.

Vorbim de doua evaluari separate pe care Romania si Marea Britanie le are, in sensul ca daca luam in considerare valorile britanice, vorbim de un numar considerabil de victime, dar evaluarile din Romania indica un numar mai mic de victime exploatate in Marea Britanie. Lucram impreuna pentru a corela aceste date. Diferentele sunt legate de modul in care se aplica in cele doua jurisdictii actele normative in vigoare. Vorbim de sisteme diferite de evaluare a situatiilor in care se gasesc victimele, vorbim de mecanisme diferite in care victimele sunt introduse, incercam sa corelam cele doua statistici. Statisticile noastre arata un numar mult mai mic de victime identificate efectiv pe teritoriul Marii Britanii”, a spus comisarul sef.

Adjunctul DGMO a explicat ca, in Marea Britanie, daca victima nu doreste ca datele sa-i fie transmise mai departe catre autoritatile din Romania, acestea raman doar in sistemul britanic.

De aici si acesta diferenta mare. Asta nu insemna ca nu vom identifica acest fenomen ca o prioritate pentru Ministerul de Interne”, a aratat Marin.

Cei mai multi romani sunt exploatati in Marea Britanie prin munca bruta, in constructii, ca muncitori necalificati si in spalatoriile auto. „Gasim un numar mare de cetateni romani identificati de-a lungul timpului ca muncind in acele spalatorii si acolo exista riscul producerii unor fapte de trafic de persoane. Fenomenul muncii la negru este coroborat cu aceste «afaceri» ale unor traficanti”, a precizat Robert Marin.

El a mai spus ca, in ultimii sase ani, mai multi ofiteri de politie romani au lucrat in unitati de politie britanice, in jurisdictiile in care existau probleme.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Din 2012 pana in prezent am avut si 10 ofiteri de politie care au lucrat in Metropolitan Police si au avut investigatii directe cu partenerii din Marea Britanie. Avem la momentul de fata cel mai mare numar de investigatii comune existent in Europa intre doua tari. Acest numar poate fi interpretat in doua feluri: avem un fenomen foarte mare sau colaboram foarte bine”, a completat Marin.

Numarul romanilor exploatati creste de la an la an

Comisarul Kevin Hyland, raportor britanic pentru problematica traficului de persoane si a sclaviei moderne, a declarat ca, in 2016, in Marea Britanie s-au raportat 3.100 de cazuri de sclavie moderna, iar in 202 dintre acestea au fost implicati romani, un numar foarte mare, avand in vedere ca in cele peste 3.000 de cazuri erau implicati cetateni din 100 de tari.

Hyland a spus ca numarul romanilor exploatati prin munca este din ce in ce mai mare in Marea Britanie.

Citeste si:
Eficiența în industria construcțiilor cu ajutorul utilajelor...
Eficiența în industria...

El a precizat ca, anul trecut, au existat informatii despre un numar foarte mare de cazuri, respectiv aproximativ 30.000, dar au fost raportate si dovedite 3.100.

Kevin Hyland a mai spus ca legislatia celor doua tari difera, in Marea Britanie fiind investigat si sectorul privat, pentru ca din lanturile de furnizori apar cele mai importante acte de sclavie moderna. Comisarul britanic a adaugat ca, in fiecare an, companiile private sunt obligate sa afiseze pe site o declaratie potrivit careia nu folosesc persoane traficate pentru a produce bunuri si servicii, iar aceste declaratii sunt verificate de autoritati.

Declaratiile au fost facute dupa ce comisarul Kevin Hyland si ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, au participat la un seminar organizat de Ambasada Marii Britanii, cu ocazia vizitei Printul Charles in Romania.

Citeste si:
Frații Tate, trimiși în judecată de DIICOT. Sunt acuzați de viol,...
Frații Tate, trimiși în...

Adjunctul Directiei Generale Management Operational a precizat ca la seminar s-au discutat aspecte legate de cooperarea romano-britanica privind traficul de persoane.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.