Social 15 Martie 2017 12:13 de Clara Vacaru
Parlamentarii UDMR au depus, miercuri, un proiect de lege privind declararea zilei de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, drept sarbatoare oficiala a comunitatii maghiare din Romania.

Ziua de 15 martie este, pentru maghiarii din Romania, un simbol al drepturilor si libertatilor comunitatii. Tocmai din acest motiv ne dorim ca statul roman sa recunoasca prin lege aceasta zi ca sarbatoare oficiala a comunitatii maghiare din Romania”, a declarat presedintele UDMR, Kelemen Hunor, dupa ce reprezentantii Uniunii au depus, miercuri, proiectul de lege prin care solicita declararea zilei de 15 martie ca sarbatoare a comunitatii maghiare din Romania, citat intr-un comunicat al UDMR.

Potrivit proiectului de act normativ, semnat de senatorii si deputatii UDMR, angajatorii ar urma sa acorde o zi libera, in data de 15 martie, la cerere, persoanelor apartinand comunitatii maghiare, pentru participarea la manifestarile dedicate comemorarii zilei de 15 martie.

De asemenea, reprezentantii Uniunii solicita ca, in localitatile unde traiesc persoane apartinand comunitatii maghiare, autoritatile administratiei publice locale si judetene, institutiile publice sa poata organiza manifestari cultural-artistice dedicate zilei de 15 martie, iar fondurile necesare organizarii manifestarilor sa poata fi asigurate din bugetele locale ale autoritatilor publice locale si judetene si institutiilor publice. O alta prevedere cuprinsa in proiectul de lege se refera la faptul ca, in aceasta zi, posturile publice de radio si televiziune sa transmita in cadrul unor emisiuni speciale, evenimentele comemorative.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, in calitate de prima Camera sesizata.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcata, in fiecare an, pe 15 martie, in localitati din Transilvania, cu acest prilej fiind comemorati eroii din timpul Revoltiei Ungare de la 1848 - 1849. In acest an ssunt organizate evenimente in judetele Arad, Bihor, Covasna, Cluj, Harghita si mures.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.