Social 14 Martie 2017 18:46 de Clara Vacaru
Mai multi soferi, dar si motociclisti si biciclisti si-au aratat nemultumirea, marti, fata de proiectul initiat de seful Senatului, Calin Popescu-Tariceanu prin care presedintele tarii este exclus din procedura de numire a procurorilor-sefi si a conducerii instantei supreme.

Protestatarii pe roti s-au adunat in Piata Constitutiei inca de la ora 12.30, cei care au venit cu masinile avand lipite pe parbrize si pe portiere afise cu mesaje. Unii si-au agatat tricolorul pe bord sau pe oglinzile retrovizoare, pe ghidoane sau la gat, altii doar au mers in coloana si au claxonat.

"Protestul consta in deplasarea in jurul Parlamentului cu viteza relativ scazuta, asa incat sa nu blocam circulatia, dar sa tragem un semnal de alarma mai vizibil decat o facem in fiecare seara in Piata Victoriei”, spune un protestatar, in timp ce isi lipeste pe bordul masinii un banner galben pe care scrie "#rezist”.

Barbatul spera ca semnalul de alarma sa fie suficient de puternic incat sa influenteze proiectul lui Calin Popescu-Tariceanu de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.


Soferii care nu au venit cu masinile "aranjate” de acasa le-au echipat rapid cu bannere, autocolante si steaguri, au pasat scotch-ul de la unul la altul, iar in cateva minute totul era pregatit pentru protest. In parcarea din Piata Constitutiei si-au facut loc si cativa biciclisti care purtau insigne #rezist. Unul dintre ei spune ca a aflat de protestul pe roti de la un prieten si ca si-a luat liber de la serviciu pentru a fi prezent la manifestatie.

El este de parere ca nu doar Guvernul, ci si Parlamentul si-a pierdut credibilitatea inca de la ideea ordonantei 13 si ca sefii celor doua Camere ale Parlamentului ar trebui sa isi dea demisia.

"Se intampla lucruri incontrolabile, avem senzatia ca cei dinauntru fac de capul lor ceea ce fac si s-au refugiat in aceasta cladire monstruoasa si fac cu incapatanare ceea ce fac. Noi trebuie sa transmitem un mesaj: va vedem, va urmarim, va stim”, spune un alt protestatar.

Citeste si:
Asociația Montană Carpați lansează proiectul "Plasticul apă nu se...
Asociația Montană Carpați...

Astfel, aproximativ 20 de masini, un motociclist si vreo sase biciclisti au inconjurat Palatul Parlamentului, pe prima banda, cu 10 kilometri pe ora, fluturand steaguri si claxonand in semn de protest.

Traficul nu a fost blocat si nu au avut loc incidente, manifestatia incheindu-se dupa aproape doua ore.

Ce prevede proiectul depus de Tariceanu

Proiectul de modificare a statutului judecatorilor si procurorilor, initiat de catre Calin Popescu-Tariceanu, potrivit caruia presedintele si ministrul Justitiei sunt exclusi din procedura de numire a sefilor DNA, DIICOT si a procurorului general a fost amanat marti de Comisia juridica a Senatului, din cauza ca initiatorul a fost absent.

Conform proiectului, numirea si revocarea sefilor DNA, DIICOT si a procurorului general se va face de catre Consiliul Superior al Magistraturii.

Citeste si:
Taximetriștii din București au ieșit la protest. „Nu vă mai bateți...
Taximetriștii din București...

Totodata, potrivit proiectului, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) isi numeste, dintre judecatorii care au functionat la aceasta instanta cel putin doi ani, presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii.

Revocarea din functie a presedintelui, vicepresedintelui sau a presedintilor de sectii se face de catre ICCJ, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numarul membrilor sau la cererea adunarii generale a institutiei.

Proiectul de lege, initiat de Calin Popescu-Tariceanu, a fost adoptat tacit, anul trecut, de Camera Deputatilor, Senatul fiind for decizional in acest caz.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.