Social 9 Martie 2017 12:18 de Clara Vacaru
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si va face o serie de anchete cu privire la situatia copiilor abuzati sexual, la finalul carora va intocmi un raport special care va fi trimis Parlamentului si Guvernului.

Anchetele vizeaza, intre altele, posibila incalcare a articolului 22 si articolului 49 din Constitutie privind dreptul la viata si la integritate fizica si psihica si protectia copiilor si a tinerilor.

Avocatul Poporului a anuntat, joi, ca s-a autosesizat in urma unui reportaj difuzat in 6 martie, de o televiziune, in care se afirma ca, in Romania, copiii abuzati sexual “sunt batjocoriti si de agresori si de stat”, peste 75 la suta dintre acestia “nefiind nici macar in statisticile Protectiei Copilului”.

Potrivit Avocatului Poporului, din datele obtinute de echipa care a facut reportajul de la Politie rezulta ca, in 2015, au fost peste 2.300 de copii abuzati sexual, in timp ce, conform datelor de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului, in acelasi an sunt inregistrati 582 de copii abuzati sexual, de patru ori mai putin.

Politia spune ca in primele sase luni ale lui 2016 a avut peste 1.200 de copii agresati sexual, iar DGASPC, o treime, adica 371”, a precizat Avocatul Poporului.

Peste 4.500 de cazuri de abuz asupra copiilor au fost semnalate anul trecut la Telefonul Copilului, cu peste 45% mai multe fata de 2015. Cele mai multe cazuri de abuz, respectiv 65,71%, au fost in familie, 17,39% s-au petrecut in familie extinsa, in asistenta maternala sau in centrul de plasament, 11,05% in spatiul public si 5,85% in mediul scolar. Parintii au fost agresorii copiilor in 72,96% dintre cazuri, in 9,81% a fost un alt copil, dar au fost si cazuri in care agresorul a fost o alta ruda sau un alt adult.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.