Social 2 Martie 2017 14:03 de Clara Vacaru
Fostul ministrul al Sanatatii Vlad Voiculescu a afirmat joi, in cadrul unei dezbateri din Comisia de sanatate a Camerei Deputatilor, ca OUG 79 privind depolitizarea managementului din spitale nu rezolva problemele de fond, dar rezolva lucruri punctuale care sunt „absolut necesare” pentru sistemul sanitar. El a tinut sa precizeze ca ii este „rusine” de Senatul tarii sale pentru argumentele pe care le-a folosit in respingerea Legii de aprobare a ordonantei.

„Aceasta ordonanta este doar un inceput de reforma, un inceput din reforma care este atat de necesara in sistemul sanitar. Aceasta ordonanta nu rezolva problemele pe fond, dar rezolva cateva lucruri punctuale care sunt absolut necesare si asupra carora nu cred ca exista niciun fel de indoiala”, a afirmat Vlad Voiculescu, potrivit News.ro.

"Nu exista niciun motiv pentru care sa permitem politizarea managementului spitalelor in continuare. De aceea aceasta ordonanta prevede faptul ca, atunci cand o persoana este cu o functie de conducere in partid politic, nu poate fi manager de spital. Aceasta OUG combate nepotismul, nepotismul care este un flagel in sistemul sanitar romanesc”, a completat fostul ministru.

Vlad Voiculescu a sustinut ca ii este rusine de Senatul tarii sale, care a respins Legea de aprobare a ordonantei.

As vrea sa ma refer la raportul comun al comisiilor din Senat. As vrea sa dau citire celor patru argumente care au fost aduse de Comisia de sanatate din Senat si m-as bucura foarte tare daca am putea sa le discutam sau cineva din Comisie sa le dea citire. Mie mi-e rusine. Mi-e rusine ca Senatul tarii mele a putut sa dea aceste motive pentru respingere”, a subliniat el.

Motivele respingerii OUG 79

Fostul ministru a citit argumentele comisiilor de specialitate din Senat, care au dat un raport de respingere.

Deci, motivele respingerii date de Comisia de sanatate din Senat: nu s-a realizat niciun fel de consultare cu factorii direct implicati; nu criteriul financiar al unei indemnizatii constituie motivul pentru care comisiile nu functioneaza in prezent; niciun expert in domeniile medicina si farmacie nu poate face parte din comisiile de specialitate datorita conflictului de interese, extrem de restrictiv reglementat; in situatia adoptarii acestei OUG, universitatile de medicina vor fi obligate sa-si reevalueze implicarea in modul de utilizare a echipamentelor (...). Daca aceste patru motive sunt necesare si suficiente pentru Senatul Romaniei sa respinga OUG cu nota de fundamentare de 26 de pagini care reglementeaza lucruri absolut de bun simt, atunci eu nu stiu ce sa cred despre cum functioneaza acest Parlament”, a completat el.

Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

Vlad Voiculescu si-a exprimat speranta ca deputatii isi vor face treaba „cu bun simt” si „cu constiinta” pentru sistemul saniar. „Sper ca o sa va faceti treaba cu bun simt si cu constiinta pentru ceea ce ii trebuie sistemului sanitar din aceasta tara”, le-a spus fostul ministru celor prezenti la dezbaterea din Comisia de sanatate.

Pe 16 ianuarie, Senatul a respins Legea de aprobare a OUG 79. La Camera Deputatilor, Guvernul a atasat un punct de vedere negativ, cerand la randul sau ca Ordonanta de Urgenta emisa de Guvernul Ciolos sa fie respinsa.

Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul nu motiveaza aceasta solicitare, notand scurt ca "se sustine respingerea OUG 79/2016".

In favoarea acestei OUG s-au pronuntat mai multe sindicate din sanatate. Dupa decizia Senatului, sindicatul medicilor ”Promedica” a solicitat Camerei Deputatilor o analiza atenta, transparenta, dialog real si adoptarea unei forme care sa conduca la o eficientizare si o modernizare reale ale sistemului medical romanesc.

Citeste si:
Percheziții DNA la Administrația Spitalelor București. Ancheta...
Percheziții DNA la...

Ordonanta de Urgenta privind managementul spitalelor a fost adoptata in noiembrie 2016 de Guvernul Ciolos.

Ce prevedea OUG 79

Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii de la acea vreme, spunea ca aceasta prevede doua lucruri importante: deschiderea functiilor de manager in spitale pentru toti cei care au competente in acest sens si interdictia ca managerii de spitale sa detina functii de conducere in partide politice. "Nu dorim spitale conduse in functie de interese politice - am avut asta in destule cazuri in ultimii 25 de ani in toata tara si, dupa cum stim, sefii partidelor politice, in general, se trateaza la spitalele din strainatate chiar pentru afectiuni mai putin complexe”, a aratat ministrul Sanatatii.

De asemenea, au fost extinse si incompatibilitatile pentru manager si ceilalti membri ai comitetului director - director medical, director financiar-contabil si, in spitalele cu peste 400 de paturi, directorul de ingrijiri. Astfel, aceste functii devin incompatibile cu cele de conducere, administrare si control in partide politice sau societati comerciale.

Citeste si:
Carlos „Șacalul” rămâne după gratii. Instanța a respins recursul...
Carlos „Șacalul” rămâne după...

Totodata, prin aceasta Ordonanta de Urgenta este extins conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor si cu: "detinerea de catre sotul/sotia, rudele ori afinii pana la gradul al IV-lea, inclusiv ai managerului, a functiei de membru in comitetul director, sef de sectie, laborator sau serviciu medical sau a unei alte functii de conducere, inclusiv de natura administrativa, in cadrul spitalului la care persoana in cauza exercita functia de manager; alte situatii in care managerul, sotul/sotia, rudele ori afinii managerului pana la gradul al IV-lea inclusiv au un interes de natura patrimoniala care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a functiei de manager".

In plus, un manager sau membrii comitetului director nu vor avea voie sa primeasca finantare pentru activitatile didactice sau de cercetare stiintifica din partea furnizorilor de bunuri si servicii ai spitalului. O eventuala finantare ar putea afecta exercitarea functiei de manager in conditii de impartialitate, existand riscul avantajarii sub diverse forme a respectivilor furnizori in relatia cu spitalul, se men'ioneaza in actul normativ.

Citeste si:
Ciolos: Curtea Constitutionala trebuie depolitizata complet pentru...
Ciolos: Curtea...

Pentru sefii de sectii vor fi organizate concursuri, fostul ministru al Sanatatii motivand ca aceasta reprezinta metoda cea mai obiectiva si transparenta pentru desemnarea celei mai potrivite persoane pentru ocuparea acestor functii. De asemenea, managerul va avea un program fix, in care nu isi poate parasi postul. Astfel, programul managerului se desfasoara intre orele 8.00 si 16.00, iar "orice activitate medicala, didactica, de cercetare stiintifica si de creatie literar-artistica poate fi exercitata doar in afara acestui interval".


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.