Procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi a declarat, joi, la sedinta de bilant a DNA pe 2016, ca au fost trimisi in judecata 1270 de inculpati, peste un sfert dintre acestia fiind acuzati de abuz in serviciu cu un prejudiciu de peste 260 de milioane de euro.

Kovesi a precizat ca 2016 a fost un an dificil, cu provocari legislative, atacuri fara precedent la adrsesa activitatii si a procurorilor DNA, scrie News.ro.

Ea a spus ca peste 1.270 de inculpati au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie la nivel inalt si mediu, printre acestia aflandu-se si trei ministri, sase senatori, 11 deputati, 47 de primari, 16 magistrati si 21 de directori de companii nationale. Mai mult de un sfert dintre cei trimisi in judecata au comis abuz in serviciu cu prejudiciu de peste 260 de milioane de euro.

Kovesi a precizat ca exista acum "o larga dezbatere despre abuzul in serviciu", subliniind ca CCR nu a dezincriminat abuzul in serviciu.

Kovesi: "In 2016 au fost atacuri fara precedent la adresa DNA"

Ea a spus ca instantele au aplicat decizia interpretativa si ca au fost 71 de persoane condamnate pentru abuz in serviciu, 15 achitate, incalcand doar HG, regulamente sau ordine interne. Ele fusesera trimise in judecata anterior deciziei CCR.

In opinia sefei DNA, coruptia s-a manifestat prin aceleasi actiuni repetitive, aceasta insemnand ca investigatiile penale trebuie dublate de masuri preventive.

Laura Codruta Kovesi a spus ca o mare parte dintre actiunile DNA au vizat identificarea fraudei si coruptiei in achizitiile publice, in special in infrastructura, IT si sanatate. In aceste cazuri a fost vorba de achizitii de bunuri si servicii la preturi majorate cu 50 pana la 800 %si de comisioane intre 10 - 20%.

Kovesi a spus ca sunt mii si mii de oameni care vor o societate cladita pe corectitudine si respect si ca eforturile justitiei trebuie sustinute de stabilitatea cadrului legislativ si institutional.

"In Romania multa lume declara ca sustine lupta anticoruptie, dar am vazut cu totii cat de repede poate fi anulata lupta anticoruptie. 2016 a fost un an dificil, caracterizat prin atacuri fara precedent la adresa DNA", a spus procurorul sef al DNA.

Citeste si:
VIDEO Laura Codruţa Kovesi, întrebată dacă va candida la prezidenţiale
 VIDEO Laura Codruţa Kovesi,...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.