Europarlamentarii au aprobat miercuri acordul de liber-schimb UE-Canada, CETA, ceea ce deschide calea catre ridicarea vizelor pentru romanii care vor sa calatoreasca in tara nord-americana.

Patru sute opt parlamentari au votat pentru acord, 254 impotriva, iar 33 s-au abtinut.

Guvernul roman a anuntat in octombrie ca, in urma semnarii tratatului CETA, Canada a confirmat ridicarea vizelor pentru cetatenii romani in doua etape. Premierul din perioada respectiva, Dacian Ciolos, a afirmat atunci ca este "un moment important" atat pentru cetateni, cat si pentru oamenii de afaceri.

De la 1 mai 2017, cetatenii romani care au detinut o viza canadiana temporara in ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care detin, in prezent, o viza valida, valabila pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea sa viziteze sau sa tranziteze Canada pe baza unei autorizatii electronice de calatorie (eTA) in loc de viza.

Vizele vor fi eliminate in totalitate incepand din 1 decembrie 2017

Dupa aprobarea in PE, o mare parte din CETA va fi aplicat provizoriu, incepand din luna aprilie, pana la ratificarea sa de toate Parlamentele nationale si regionale din UE, ceea ce va dura ani de zile. De la 1 decembrie, vize;e vor fi eliminate in totalitate.

Textul va elimina 99% dintre taxele vamale. In plus, prevede cooperarea in domeniul social, in cel sanitar si in cel de combatere a incalzirii climatice.

Acordul, negociat timp de sase ani si incheiat dupa zile de agonie din cauza opozitiei unei regiuni din Belgia, aduce eliminarea unui numar semnificativ de taxe vamale si bariere non-tarifare.

Pentru Romania insa, are si o semnificatie politica majora: cetatenii romani vor putea calatori in Canada fara vize, scrie stirileprotv.ro.

Acordul CETA ar elimina, practic, toate tarifele intre UE si Canada, cu exceptia celor pentru serviciile publice, serviciile audiovizuale si de transport si un numar redus de produse agricole. Acordul prevede, de asemenea, certificarea reciproca pentru o serie de produse, de la bunuri la jucarii.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.