75% dintre romani considera ca problemele sociale ce tin de saracie (lipsa locurilor de munca in anumite zone, acces limitat la educatie in zonele sarace) si conditiile oferite de sistemul medical romanesc sunt cele care trebuie sa aiba prioritate pe lista domeniilor care necesita rezolvare.

“Sistemul de sanatate din Romania ar trebuii sa ne preocupe pe toti din simplul fapt ca nu mai avem medici iar spitalele din aceasta tara sunt de o mizerie crunta”, sustine un respondent.

Pe locul 2, la o distanta destul de mare sunt situate problemele ce tin de drepturile angajatilor (dreptul la concediul de odihna, concediul medical) cu un procent de 32%, urmate de cazurile sociale grave si problematice (ex.: copii bolnavi de cancer), cu un procent de 29% si probleme ce tin de drepturile omului, cu un procent de 18%.

Cu procente mult mai mici, de 8-9%, problemele legate de incalzirea globala si alte probleme ecologice, inegalitatea de gen si drepturile animalelor se situeaza pe urmatoarele locuri in lista domeniilor prioritare de rezolvat in Romania.

Tinerii 15-34 de ani ofera aceeasi prioritate problemelor sociale, cu cateva diferente: pentru ei, sunt mai importante problemele ce tin de sistemul medical (73%) comparativ cu cele legate de saracie (66%). De asemenea, acorda o prioritate mai mare cazurilor sociale grave (copii bolnavi de cancer) – 30%, comparativ cu problemele ce tin de drepturile angajatilor (24%).

Comparativ cu populatia 15-60, tinerii prioritizeaza mai mult problemele legate de drepturile animalelor (15%), inegalitatea de gen (13%) si incalzirea globala si alte probleme ecologice (12%), aliniandu-se astfel mai mult cu preocuparile pe care le au tinerii din alte tari. Problemele care tin de drepturile omului sunt considerate mai putin o prioritate pentru tineri (doar 8%).

In ceea ce priveste problemele ecologice, 33% dintre romani declara ca vorbesc des despre acestea cu cunostintele, prietenii, rudele. Mai mult, adopta si anumite practici ecologice in viata de zi cu zi. Astfel, 80% dintre romani mentioneaza ca arunca gunoiul doar in spatii special amenajate, 71% folosesc becuri economice chiar daca sunt mai scumpe, 71% achizitioneaza electrocasnice clasa A, 69% refolosesc pungile de plastic ca pungi de gunoi sau atunci cand merg la cumparaturi, 67% recurg la folosirea serviciului de emitere online a facturilor pentru a evita risipa de hartie, 60% economisesc apa la treburile casnice (“nu las apa sa curga in nestire atunci cand ma spal pe dinti/spal vase”), 53% recurg la utilizarea eficienta a energiei electrice (folosirea unor aparate doar cand este neaparat nevoie – gen aer conditionat sau scoaterea din prize a electrocasnicelor).

Tinerii adopta comportamente similare folosind insa mai mult serviciul de emitere online a facturilor (72.3%) si folosirea mijloacelor de transport in comun/mersul pe bicicleta – 51%.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Apar si comportamente cum ar fi colectarea gunoiului selectiv si transportul la ghene speciale (40%), achizitionarea de produse biodegradabile (cum ar fi detergentul de rufe) – 29%, plantarea de copaci -27%, achizitia produselor de piele ecologica – 21% si aruncarea uleiului de gatit in locuri special amenajate – 21%.

Potrivit unui comunicat remis 9am, datele au fost obtinute folosind un mix de metodologii de cercetare: un studiu calitativ de tip comunitate online in care insusi respondentii au identificat problemele prioritare ale Romaniei si apoi au fost masurate intr-un studiu cantitativ pentru identificarea celor mai importante dintre ele.

Studiul cantitativ online realizat in luna ianuarie 2016, pe un esantion de 400 de respondenti, 15-60 de ani din mediul urban. Eroarea de esantionare: +/-4.9%. Studiu calitativ a fost realizat in luna decembrie 2016, 200 de respondenti din Bucuresti. Studiul a fost realizat intr-o comunitate online de research avand ca target Millennials.

Citeste si:
Pavel Bartoș a fost operat de urgență. Cu ce probleme de sănătate...
Pavel Bartoș a fost operat de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.