Asociatiile de pacienti avertizeaza ca medicamente esentiale pentru anumite categorii de bolnavi ar putea disparea in curand din cauza ca Ministerul Sanatatii a anuntat ca vrea sa ieftineasca brusc cu 35% terapiile care ies de sub patent.

Masura este prevazuta in programul de guvernare al Cabinetului Grindeanu si se afla in dezbatere publica pana la data de 1 martie, informeaza Digi24 citat de Ziare.com.

Peste o suta de medicamente, inclusiv vaccinuri, ar putea disparea de pe piata, din cauza exporturilor paralele, admit si producatorii.

Dan Zaharescu, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), a declarat pentru postul citat ca cele mai mari riscuri sunt in cazul unor medicamente "din sfera cardiologiei, din sfera medicatiei sistemului nervos central, musculos scheletic, respirator".

"Nu mai vorbesc de produsele pentru oncologie", a adaugat el.

Si presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, Cezar Irimia, a declarat ca masura populista a guvernului ii va duce pe bolnavi "in pragul disperarii".

"Eu prevad o lipsa acuta de medicamente daca se introduce aceasta masura fara a se face un studiu de impact", a mai spus acesta.

Ministrul Sanatatii, Florian Bodrog, a precizat ca nu e in interesul nimanui, "nici al Guvernului" ca medicamentele "sa dispara de pe piata, sa plece la export paralel".

Pe pagina medicamentelipsa.ms.ro, creata de Ministerul Sanatatii, sunt deja cateva zeci de sesizari din partea unor bolnavi care spun ca nu gasesc medicamentele de care au nevoie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.