Faceti anual o evaluare amanuntita a starii de sanatate, va recomanda la unison medicii! Si optati pentru cele mai bune clinici si cei mai experimentati specialisti pentru analizarea rezultatelor. Orice problema de sanatate depistata in stadiu incipient este mai usor de tratat si se vindeca mai repede, spun specialistii centrelor Acibadem. Acestia pledeaza pentru un check-up complet care nu dureaza mai mult de 4 ore.

“Dintre pacientii care ajung in centrele de top Acibadem pentru analize amanuntite, mai bine de 80 la suta isi depisteaza o problema medicala despre care nu stiau - romanii se incadreaza si ei in aceasta statistica. Cel mai des diagnosticam probleme precum nodulii tiroidieni, mamari, calculii renali sau chiar tumori maligne in stadiu incipient. Insa depistarea la timp face ca acesti pacienti sa se vindece repede si complet, iar costurile terapiei sa fie mult mai mici decat in cazurile descoperite mai tarziu”, spune dr. Sirin Parkan, medic al spitalului Kadikoy din reteaua Acibadem.

Doctorii va sfatuiesc sa tineti cont si de varsta si sex atunci cand va faceti testele complete

La 20 de ani, lista analizelor trebuie sa includa masurarea glicemiei, a colesterolului, a hemoglobinei, evaluarea sanilor, controlul ginecologic la femei si testul Babes-Papanicolau. Dupa 25 de ani, doctorii recomanda ecografia mamara anuala, evaluarea tiroidei, dar si a sanatatii pielii.

La varsta de 40 ani
, pe lista testelor se adauga electrocardiograma, controlul oftalmologic si mamografia.

Iar la 50, trebuie luate in calcul, in plus, o colonoscopie, care se repeta la 5 ani, analiza densitatii osoase, dar si o evaluare a glandei prostate la barbati. Din lista testelor importante recomandate de specialisti, nu lipsesc masurarea tensiunii arteriale, controlul stomatologic, dar si evaluarea greutatii. In cadrul unui check-up complet, toate rezultatele analizelor ajung la specialisti in diverse domenii medicale care fac recomandari personalizate – la ce sa fim atenti, daca avem tendinta de a dezvolta o anumita problema etc.

Potrivit unui comunicat remis 9am, pentru a scurta timpul dedicat evaluarilor medicale, centrele de top precum Acibadem recurg la tehnologia de ultima generatie cum este scanarea corporala completa prin RMN. Este vorba despre un examen fara radiatii si fara niciun pericol pentru sanatatea pacientului (care poate fi folosit inclusiv pentru copii sau gravide) si care, spre deosebire de un examen RMN clasic ce analizeaza o anumita regiune a corpului, permite scanarea intregului corp. Imaginile obtinute evidentiaza oasele, tesuturile moi, cum ar fi muschi, piele, nervi sau vase de sange si organe precum creierul si inima. Investigatia scoate in evidenta diferentele dintre tesutul sanatos si nesanatos.

“Statisticile noastre pentru pacientii care aleg sa faca o astfel e scanare nu sunt tocmai linistitoare – cam 4 din 10 descopera ca au un debut de tumora, fie maligna, fie benigna. Scanarea organismului nu presupune iradiere si este recomandata mai ales pacientilor care s-au confruntat cu afectiuni maligne in familie. Se practica tot mai mult la nivel mondial si se dovedeste a fi salvatoare in, iata, foarte multe cazuri. O recomandam o data la 2 sau 3 ani”, declara dr. Sirin Parkan, expert Acibadem.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

Scanarea completa prin RMN depisteaza cu usurinta tumorile de dimensiuni foarte mici si permite diagnosticare rapida in cazul tumorilor de san, prostata, gastrointestinale. Expertii centrelor Acibadem recomanda evaluarea anuala completa si in contextul cresterii numarului de pacienti diagnosticati cu astfel de afectiuni maligne. In plus, fumatorii, persoanele cu exces ponderal si cele care consuma alcool regulat trebuie sa mearga la medic pentru teste amanuntite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.