Romanii considera ca Oradea, Brasov si Cluj-Napoca sunt orasele cu cel mai ridicat grad de siguranta din Romania, in timp ce Alexandria este considerat cel mai nesigur loc, arata un studiu realizat de portalul imobiliar Storia.ro asupra sigurantei vietii in 42 de orase din Romania plus judetul Ilfov.

Studiul, la care au participat 93.532 romani, a fost efectuat in perioada noiembrie 2016 – ianuarie 2017.

Printre criteriile de evaluare se numara costul general al vietii, accesul la institutiile de sanatate publica, calitatea mediului inconjurator, curatenia si zgomotul din mediul urban, spatiile verzi, situatia transportului public sau accesul la institutiile educationale.

Conform cercetarii, Oradea, Brasov, Cluj-Napoca, Sibiu, Sfantul Gheorghe si Timisoara sunt orasele cu cel mai ridicat grad de siguranta. Capitala Romaniei se claseaza abia pe pozitia a noua.

La polul opus, orasele desemnate in cadrul cercetarii ca fiind cele mai putin sigure sunt Alexandria, Suceava, Satu Mare, Bacau, Calarasi, Targoviste, urmate de Vaslui, Piatra Neamt, Galati si Resita.

Regiunile din Romania considerate sigure

La nivel de regiuni istorice, Transilvania a primit cel mai bun scor de siguranta, fiind urmata de Crisana, Bucuresti si Ilfov.

La polul opus, Maramures si Moldova au obtinut cel mai mic punctaj, fiind evaluate ca fiind cele mai nesigure regiuni din tara.

“In general, s-a observat o legatura stransa intre numarul mare de locuitori din fiecare oras si siguranta resimtita de cetateni. Astfel, orasele care au primit cele mai mari note au un numar de aproximativ 300.000 de locuitori, pe cand cele care se incadreaza in pragul de sub 100.000 considerate cele mai nesigure. Mai mult, orasele cu grad ridicat al sigurantei au si un produs intern brut ridicat si o rata a somanului scazuta, de sub 4%”, se mai arata in studiul publicat pe news.ro.

Cartierele din Bucuresti considerate sigure

La nivelul Capitalei, peste 16.000 de bucuresteni au desemnat cartierele Aviatiei, Tineretului si Titan ca fiind cele mai sigure zone. La distante mici se situeaza cartierele Baneasa, Baba Novac, Balta Alba si Dristor.
Citeste si:
De unde poți să achiziționezi ochelarii de vedere potriviți pentru...
De unde poți să achiziționezi...

Zonele in care bucurestenii se simt cel mai putin in siguranta sunt Ferentari, Bucur Obor, Baicului si Rahova.

La mijlocul clasamentului sunt cartiere precum Crangasi, Berceni, Aparatorii Patriei sau Lacul Tei.

Cartierele considerate sigure in orasele mari din Romania

- In Oradea, Calea Aradului, Nufarul si Centru Civic sunt cele mai sigure zone.

- In Brasov, Racadau, Centrul Civic si Astra sunt cartierele clasate pe primele trei locuri. Locuitorii orasului au mai inclus in acelasi clasament si zonele Tractorul, Florilor si Calea Bucuresti.

- In Cluj Napoca cartierele Grigorescu, Gheorghieni si Zorilor sunt in fruntea clasamentului, iar Iris, Calea Turzii si Baciu sunt urmatoarele zone din top.

- In Sibiu cartierele cele mai sigure sunt Strand, Calea Dumbravii si Central, iar timisorenii nominalizeaza cartierele Soarelui, Lipovei si Girocului pe primele trei locuri din clasament.

Citeste si:
STUDIU. Somnul de mai puțin de 5 ore duce la apariția mai multor boli
STUDIU. Somnul de mai puțin...

- In Iasi Cug, Copou si Tataras sunt considerate sigure, iar zonele Nicola si Alexandru cel Bun intra si ele in top 10.

- Cartierele cele mai sigure din Constanta au fost desemnate Poarta 6, Tomis Nord, Inel II, clasamentul sigurantei incheindu-se cu Bratianu, Coiciu si Abator.

Cele mai sigure cartiere din tara

La nivel national, cele mai sigure cartiere/zone sunt Grigorescu (Cluj-Napoca), orasul Otopeni (Ilfov), Aviatiei (Bucuresti), Gheorgheni (Cluj-Napoca) si Racadau (Brasov).

Cele mai nesigure cartiere sunt: Itcani (Suceava), Brestei (Craiova), Alecu Russo (Bacau), Calea Caransebesului (Resita) si Bora (Slobozia).


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.