Facultatile pot renunta la sustinerea lucrarii de licenta, la finalizarea studiilor din acest an. Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti a ales doar testul grila pentru licenta din vara acestui an.

Decanul Facultatii de Drept, Flavius Baias, a declarat vineri, pentru News.ro, ca decizia de a se renunta la lucrare si de a ramane doar examenul a fost luata cu majoritate de voturi de catre Consiliul facultatii si prezentata Senatului Universitatii Bucuresti, care a aprobat-o.

„Nu este pentru prima data, ci pentru a doua oara, pentru ca in perioada 2007- 2011 s-a putut opta intre examen si lucrare. Acum, Facultatea de Drept a decis sa renunte la lucrare, a optat numai pentru examen. Decizia a fost luata, cu imensa majoritate, de catre Consiliul facultatii, prezentata Senatului, care a aprobat-o. In perioada 2007- 2011, au fost si facultati care au pastrat lucrarea de licenta si au renuntat la examen”, a spus Flavius Baias.

Renuntarea la una dintre cele doua probe de la licenta este posibila in baza prevederilor unui ordin al ministrului Educatiei, semnat de Mircea Dumitru, in 20 decembrie 2016.

Ordinul de ministru privind Metodologia-cadru de organizare si desfasurare a examenelor de licenta/diploma si disertatie, care a fost publicat in Monitorul Oficial din 4 ianuarie 2017, prevede ca acesta consta din una sau doua probe, stabilite de Senatul universitar, respectiv: proba de evaluare a cunostintelor fundamentale si de specialitate si proba de prezentare si sustinere a lucrarii de licenta sau a proiectului de diploma.

In baza acestui ordin de ministru, fiecare institutie de invatamant superior acreditata va stabili, in functie de specificul programului, numarul probelor si modul de sustinere a acestora, respectiv oral, scris sau proba practica.

Riscurile renuntarii la licenta

Oficialii Directiei Generale Invatamant Superior din Ministerul Educatiei considera ca aplicarea noii metodologii implica si riscuri, unul dintre acestea fiind ca renuntarea la lucrarea de licenta face imposibila verificarea abilitatilor de cercetare ale absolventilor, necesare in parcurgerea urmatoarelor cicluri de studii universitare, masteratul si doctoratul, care pun progresiv accent pe cercetare.
Citeste si:
Risc de contaminare cu mercur intr-un cabinet stomatologic din Bucures
Risc de contaminare cu mercur...

Acestia sustin ca, desi textul Legii educatiei nu este imperativ in ceea ce priveste lucrarea de licenta, spiritul legii este clar atat prin formulare, cat si raportat la traditia invatamantului superior romanesc si practica internationala, in care lucrarea de licenta nu lipseste.

In ce priveste luarea unei decizii de renuntare la lucrarea de licenta pentru ca multi absolventi aleg sa le cumpere de la persoane care le ofera spre vanzare, ceea ce implica falsificarea calitatii de autor, iar facultatile nu au softuri care sa permita stabilirea gradului de similitudine pentru lucrarile stiintifice, oficialii Directiei Generale Invatamant Superior spun ca legislatia interzice comercializarea de lucrari stiintifice, iar indrumatorii lucrarilor de licenta sau de dipoma raspund in solidar cu autorii acestora de originalitatea continutului.

Citeste si:
Deca: „Trebuie să reducem numărul celor care nu se prezintă la...
Deca: „Trebuie să reducem...

Legea educatiei prevede ca examenul de licenta se organizeaza si se desfasoara numai de catre institutiile de invatamant superior acreditate, pe baza unui regulament propriu aprobat de senatul universitar si care respecta metodologia-cadru, aprobata prin ordin al ministrului Educatiei.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.