Organizatia Mondiala a Sanatatii detine in continuare aceleasi statistici ingrijoratoare: unul din 3 cancere diagnosticate de medici este situat la nivelul pielii. Cu toate acestea, exista multe persoane care nu considera periculoase leziunile persistente de la nivelul tegumentului si nu le dau importanta. Trec luni, uneori chiar ani, inainte de prezentarea la dermatolog.

“Recent, am avut 6 cazuri de melanom malign intr-o singura saptamana, ceea ce este foarte, foarte mult. Erau tumori la vedere. Un caz era un melanom dezvoltat la nivelul genunchiului: pacientul il vedea in fiecare zi cum crestea, de 3 ani se dezvolta si nu s-a dus la doctor pentru ca leziunea nu durea, nu dadea niciun fel de senzatie speciala de alerta. Intalnesc adesea genul acesta de caz. La fel se intampla si in cazul carcinomul bazocelular care este cea mai frecventa tumora de piele. Boala se poate vindeca, dar ignorata, mutileaza: exista oameni care stau cu o leziune maligna, pe nas, de exemplu si ajung la doctor abia cand aripa nasului a fost perforata si se vede clar ca este distrusa sau cand buza este tractionata de o tumora care se vede si se dezvolta in vecinatate”, descrie experienta sa medicala dermatologul Mihaela Leventer.

Potrivit unui comunicat remis 9am, doctorii se confrunta in continuare cu multe prejudecati legate de cancerul de piele si cu o convingere periculoasa ca afectiunile pielii nu sunt cu adevarat grave.

Exista situatii in care o alunita neglijata se transforma intr-un melanom cu metastaze, iar pacientii amana vizita la specialist

“Controlul sanatatii pielii nu trebuie facut doar daca ai leziuni care cresc dramatic, ci si daca sunt modificari noi, aparute recent, dateaza de o luna si nu s-au vindecat. Dermatologul este in serviciul pacientului si poate sa spuna: e o leziune benigna, nu are niciun fel de risc. Poate fi, de exemplu, o intepatura de insecta, poate fi o foliculita, o banala viroza cutanata, cum sunt papiloamele. Si da, poate fi ceva ciudat si e mai bine sa verific la laborator. Sau suspectez o leziune cu potential malign si este mai bine sa verificam despre ce este vorba ca sa stim ce avem de facut in continuare”, recomanda dr. Leventer.

Orice alunita suspecta sau leziune care nu trece ar trebui investigata cu ajutorul biopsiei

Doar asa medicii pot pune diagnosticul precis si pot oferi pacientilor sanse reale de vindecare.
Citeste si:
Portalul magic 2.2 își deschide larg ușile pentru a trimite toată...
Portalul magic 2.2 își...

“Doar centrele dotate cu tehnologie dedicata si ultraspecializate ofera, insa, aceasta sansa, tratamentul corect insemnand eliminarea tumorii in totalitate fara risc de recidiva prin control microscopic. Pentru carcinoamele cutanate de la nivelul fetei si scalpului, de exemplu, excizia prin microchirurgie Mohs este vindecatoare in 99,9% din cazuri. Metoda asigura verificarea intinderii tumorii in timpul operatiei si se face doar de catre medici special antrenati in aceasta procedura. Carcinoamele de pe alte zone ale corpului pot fi excizate traditional, la 5 mm margine de siguranta. Laboratorul de histopatologie si imunohistochimia ofera azi un sprijin important specialistului dermato-oncolog, rezultatele putand fi obtinute in foarte scurt timp astfel incat sa ghideze eficient actul terapeutic”, detaliaza protocolul de vindecare a cancerului coordonatoarea Dr Leventer Centre.

Exista si situatii in care pacientii ajung la medic si primesc un diagnostic neclar, lucru care ar trebui sa-i alerteze si sa solicite o a doua opinie medicala

“De exemplu, un diagnostic vag este cel de nev atipic, adica alunita activa. Aici se pune problema daca este doar o alunita sau daca este chiar un melanom incipient sau in evolutie, situatie in care examenul histopatologic este vital. Scoaterea unei alunite nu inseamna un risc pentru pacient, fie ea benigna sau chiar maligna. Scoaterea unei alunite trebuie urmata obligatoriu de analiza de laborator care sa ne dea datele despre structura in interiorul pielii”, este de parere dr. Leventer.
Citeste si:
Există șanse de împăcare între Cristina Cioran și Alex Dobrescu!?...
Există șanse de împăcare...

In aceste conditii, autoexaminarea pielii este un gest obligatoriu si trebuie insotit de vizita anuala la dermatolog.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.