Peste 700 de persoane, dintre care 53 de copii care au avut nevoie de interventii din cauza conditiilor meteorologice, au fost salvate in cursul zilei de vineri, in total, la nivel national, iar pe timpul noptii au fost salvate 490 de persoane ramase blocate pe caile rutiere, potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog. In prezent, 128 de localitati nu au curent electric, iar circulatia pe A2 Bucuresti-Constanta si A4 Ovidiu-Agigea, este in continuare blocata.
In judetele afectate au fost realizate 1.169 de interventii medicale de catre SMURD si serviciile de ambulanta, iar printre persoanele salvate se numara 31 de gravide si trei persoane dializate.

In Constanta, doi paramedici SMURD au intervenit cu un vehicul cu senile pentru evacuarea si transportul la spital a doua femei insarcinate, insa, in drum spre a doua, vehiculul a ramas inzapezit. Femeia a nascut in vehiculul cu senile, asistata de cei doi paramedici. Cele doua femei insarcinate si copilul nou-nascut au ajuns in siguranta la spital.

Tot in Constanta, pompierii au asigurat un generator de curent electric de la un azil de batrani afectat de viscol si la intoarcere au transportat la spital un copil de trei ani cu fractura, doua persoane cu afectiuni medicale, o gravida si o persoana cu fractura la membrul superior.

In cazul persoanelor fara adapost, desi s-a incercat transportarea lor la centre, doua persoane au fost gasite in soc hipotermic, iar una dintre ele nu a mai putut fi salvata, cealalta fiind transportata la spital, scrie News.ro.

Pompierii de la ISU Galati au transportat la spital o persoana de 76 de ani cu afectiuni medicale grave, iar in Calarasi au fost salvate 59 de persoane blocate in doua autocamioane, care au fost transportate ulterior la un camin cultural.

In localitatea Dorobantu, judetul Tulcea, o gravida a refuzat de trei ori echipajele care venisera sa o evacueze preventiv. Vineri, la primele semne ale nasterii, femeia a solicitat ajutorul medicilor. Un echipaj al ambulantei si doua freze au reusit sa ajunga la gravida, dupa mai multe incercari, si sa o transporte in siguranta la spital.

Echipajele ambulantei au intervenit in cazul a doua persoane cu afectiuni medicale grave, dar acestea erau decedate inainte de primirea apelului la 112. Ambulantele au ajuns in 50 de minute, respectiv in 30 de minute de la apel.

Pe timpul noptii au fost salvate 490 de persoane, dintre care 50 de copii, care erau blocate pe caile rutiere

In cazul in care conditiile meteorologice vor permite, sambata vor fi reluate misiunile aero-medicale cu aeronavele Inspectoratului General de Aviatie, inclusiv cele SMURD, transmite purtatorul de cuvant al MAI.

Potrivit acesteia, circulatia rutiera este inchisa in continuare pe autostrada A2 Bucuresti - Constanta si A4 Ovidiu - Agigea, precum si pe drumurile nationale si judetene de la nivelul judetului Tulcea. De asemenea, circulatia este inchisa in totalitate pe tronsoane de drumuri nationale din alte judete pentru a preveni situatiile in care oamenii sa ramana blocati.


La frontiera, in partea de sud, traficul nu s-a putut desfasura in cursul zilei de vineri, toate drumurile din partea de nord a Bulgariei fiind inchise. Sambata au fost redeschise punctele de trecere a frontierei de la Giurgiu si Calafat.

Conducerea Politiei de Frontiera a suplimentat personalul si a marit numarul arterelor de control, pentru a reduce timpul de asteptare.

In prezent nu sunt localitati izolate

"La aceasta ora, se actioneaza pentru transportul in siguranta a celor aproximativ 130 de persoane care in cursul zilei de ieri au fost adapostite, de regula in benzinarii, dupa ce din cauza viscolului pe autostrada A2 nu s-a mai putut circula. Se va crea un convoi cu antemergator format din utilaje de deszapezire astfel ca persoanele preluate sa fie conduse pana la km 63, in zona Lehliu Gara, de unde isi pot continua deplasarea fara probleme”, a declarat Monica Dajbog.

Ea a mai spus ca 128 de localitati din tara nu au energie electrica in acest moment, fiind afectati aproximativ 49.000 de consumatori, dar ca se actioneaza pentru remedierea situatiei.

In prezent, in teren actioneaza peste 7.500 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne cu 4.000 de mijloace tehnice. In caz de necesitate, aceste forte pot fi suplimentate cu peste 8.800 de efective, sustine purtatorul de cuvant al MAI.

De asemenea, a fost realizat un plan de actiune si pentru perioada urmatoare, cand temperaturile se vor mentine scazute.


Administratia Nationala de Meteorologie a emis, pentru perioada 7 - 9 ianuarie, o avertizare cod galben de vreme geroasa la nivelul intregii tari, cu maxime intre -16 si -10 grade Celsius, si minime cuprinse intre -25 si -15 grade.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.