Procurorii DNA Ploiesti cer instantei supreme sa emita mandat european de arestare a lui Sebastian Ghita si fostul deputat sa fie dat in urmarire internationala, dupa ce Politia Judeteana Prahova a anuntat ca acesta nu a fost gasit in tara.

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Ploiesti au transmis instantei supreme sesizarea Politiei Judetene Prahova - Serviciul de Investigatii Criminale, pentru emiterea mandatului european de arestare si a cererii de urmarire internationala pentru Sebastian Ghita.

Potrivit sesizarii transmise de organul de politie, Ghita nu a fost gasit pana in prezent.

Mandat european de arestare si urmarire internationala pentru prinderea lui Ghita

Mandatul european de arestare este solicitat pentru predarea inculpatului, fiind aplicabil in tarile Uniunii Europene, iar cererea de urmarire internationala este necesara tot pentru predarea inculpatului, fiind aplicabila insa in tarile care nu fac parte din UE.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, joi, emiterea unui mandat de arestare preventiva in lipsa pentru Sebastian Ghita, inlocuind controlul judiciar pe cautiune, in dosarul in care este judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de fosti sefi de Parchet si Politie din Prahova, scrie News.ro.

Mandatul de arestare a fost emis in lipsa, pentru ca Sebastian Ghita este disparut din 21 decembrie 2016.

Decizia instantei nu este definitiva, dar este executorie, aceasta putand fi contestata la Completul de cinci judecatori al ICCJ. In cazul in care decizia de arestare preventiva va fi mentinuta de Completul de cinci judecatori, Ghita ar putea pierde cautiunea de 60 milioane de lei, depusa cand a fost luata masura controlului judiciar, ca o garantie ca acesta va respecta obligatiile care ii revin in cadrul masurii preventive.

Fostul deputat Sebastian Ghita este cautat din 21 decembrie 2016, dupa ce a fost chemat la DNA Ploiesti, in dosarul de coruptie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair in Romania, si nu s-a prezentat, ulterior pe numele lui fiind emis un mandat de aducere.

Ultima data, Sebastian Ghita s-a prezentat la sediul IPJ Prahova pentru a semna, conform procedurilor, in cadrul controlului judiciar pe 19 decembrie 2016.

Sebastian Ghita, aparitii constante la TV, desi este dat disparut

De la disparitia sa, din 21 decembrie, Sebastian Ghita a avut patru aparitii la Romania TV, postul de televiziune pe care il controleaza, in care a lansat acuzatii la adresa procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). El a prezentat, marti seara, o inregistrare audio in care Traian Basescu discuta despre dosarul lui Dan Voiculescu, invocand si numele judecatoarei Camelia Bogdan, dar si pe cele ale procurorului sef al DNA Codruta Kovesi si pe al prim-adjunctului SRI Florian Coldea.
Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

Procurorii Parchetului instantei supreme s-au autosesizat in acest caz, privind posibile imixtiuni in actul de justitie.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.