Guvernul a elaborat un proiect de OUG prin care Jandarmeria va fi dotata cu arme cu tranchilizante pentru a fi folosite asupra animalelor salbatice.

Jandarmeria Romana nu avea pana acum posibilitatea de a interveni eficient in cazul in care un animal salbatic punea in pericol vieti omenesti sau realizau distrugeri ale unor proprietati. Singura metoda pe care o aveau la indemana in caz de urgenta era uciderea animalului in speta, cum s-a intamplat cu puiul de urs de la Sibiu.

"Avand in vedere prevederile legale actuale, desi jandarmii se deplaseaza la fata locului, acestia nu dispun de mijloacele tehnice necesare pentru a alunga sau imobiliza animalele respective. In conditiile date, de cele mai multe ori, se apeleaza la producerea unor zgomote puternice pentru a alunga animalele, fara ca printr-o astfel de actiune sa fie eliminat riscul aparitiei altor situatii potential periculoase. Tranchilizarea animalului, in vederea relocarii, ar fi o solutie adecvata la situatiile mentionate", se arata in nota de fundamentare elaborata de Ministerul Afacerilor Interne.

Jandarmii se mai confrunta si cu caini agresivi cand participa la perchezitii acasa la diverse persoane suspecte.

"In aceste conditii a fost necesara asigurarea prezentei la fata locului a unor persoane dotate cu arme cu tranchilizante, care sa intervina asupra animalelor respective, fapt ce a acordat persoanelor certate cu legea timpul necesar pentru distrugerea unor probe importante, necesare tragerii lor la raspundere", explica initiatorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.