Reprezentantii Muzeului National Brukenthal din Sibiu, care se ocupa de santierul arheologic numarul opt de pe sectorul unu al Autostrazii Sebes-Turda, au anuntat luni, printr-un comunicat, ca in zona a fost descoperit un mormant roman, scrie News.ro.

In data de 5 noiembrie 2016, arheologii prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca si dr. Gheorghe Natea au descoperit un mormant roman de inhumatie, cu cista realizata din caramizi legate cu mortar. In data de 7 noiembrie, Gheorghe Natea, Florentin Perianu si Sergiu Chidesa au desfacut si cercetat mormantul. Acesta continea osemintele unei femei, inventarul fiind reprezentat de un colier realizat din sarma de aur (pe unele segmente sunt prinse margele din sticla), un cercel din aur ornamentat cu o piatra semipretioasa si o perla, la capatul unei tije si o moneda din bronz”, se arata in comunicat.

Potrivit documentului, osemintele si bijuteriile descoperite au fost predate Muzeului National al Unirii din Alba Iulia.

Pe amplasamentul traseului de proiect al Lotului unu al Autostrazii Sebes-Turda, km 0+000-17+000 au fost identificate, in anul 2015, opt situri arheologice. In prezent, situl arheologic numarul 8 este cercetat de un colectiv de arheologi de la Muzeul National Brukenthal din Sibiu.

In data de 18 august, ministrul Transporturilor, Sorin Buse, le-a facut cadou arheologilor care lucreaza la descarcarea de sarcina arheologica a santierului Autostrazii Sebes - Turda un detector de metale, cadoul fiind oferit la finalul unei vizite in cadrul careia oficialul a inspectat stadiul lucrarilor de infrastructura de pe aceasta viitoare autostrada.

In aceasta zona, in ultima perioada au fost facute ample descoperiri arheologice, astfel incat lotul de autostrada mai este numit si “Autostrada Antichitatii”.

Buse a declarat ca detectorul de metal este oferit in nume personal deoarece a fost impresionat de descoperirile arheologice vazute la ultima sa vizita pe santierul arheologic si a dorit ca sa ofere echipamentul pentru a-I ajuta pe arheologi in munca pe care o desfasoara.