Un ostatic roman cere guvernului, intr-un videoclip publicat luni seara, sa asigure eliberarea sa din mainile jihadistilor gruparii Al-Murabitoun din Burkina Faso, care au jurat credinta teroristilor Al-Qaeda. Iulian Ghergut a fost luat ostatic inca din aprilie 2015, atunci cand cinci islamisti inarmati au atacat o mina de mangan din localitatea Tambao, situata la aproximativ 350 de kilometri nord-est de capitala Ouagadougou, transmite AFP.

Ghergut vorbeste in franceza cu un accent pronuntat in videoclipul jihadistilor si sustine ca este intr-o stare buna de sanatate. De asemenea, cetateanul roman apare cu o barba deasa si pare ca se uita pierzis in videoclipul datat la 21 septembrie.

Acesta cere guvernului roman si familiei sa depuna toate eforturile pentru a asigura eliberarea sa rapida din mainile gruparii Al-Murabitoun, condusa de militantul algerian Mokhtar Belmokhtar, scrie News.ro.

Teroristii Al-Murabitoun au revendicat mai multe atacuri sangeroase in statele sub-sahariene.

De asemenea, rapirea unor cetateni straini pentru rascumparare este o practica intalnita in state precum Mali si Niger, dar mai rar in Burkina Faso.

Iulian Ghergut (39 de ani) facea parte dintr-o echipa de patrulare, care asigura securitatea in perimetrul exploatarii miniere de mangan de la Tambao.

Romanul, care are inclusiv cetatenie franceza, nu a fost ranit in timpul rapirii, atunci cand cinci militanti islamisti au atacat convoiul de securitate al minei exploatate de compania Pan African Minerals, o filiala a Timis Corporation. Compania ii apartine omului de afaceri cu cetatenie romana si australiana Frank Timis.

De asemenea, autoritatile au sustinut ca ostaticul roman a fost transportat de militantii islamisti in Mali.

Dupa rapirea cetateanului roman, autoritatile au declansat o Celula de Criza. Insa, executivul roman nu a putut sa asigure pana in acest moment eliberarea lui Ghergut.

Acesta nu este primul videoclip cu ostaticul roman. Primul semn de viata al cetateanului roman rapit a aparut intr-un videoclip al jihadistilor din august 2015.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.