Mormantul in care se crede ca a fost asezat trupul lui Iisus dupa rastignire a fost deschis de o echipa de restauratori, pentru prima data dupa sute de ani. Specialistii in conservare vor analiza mormantul ca parte dintr-un proiect de restaurare a mormantului in valoare de patru milioane de dolari, relateaza The Guardian.

Lespedea de marmura care acoperea mormantul de piatra din Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim a fost ridicata pentru ca expertii sa analizeze nisa originala de piatra in care se crede ca a fost asezat trupul lui Iisus. Arheologii au fost surprinsi de cata tarana au gasit inauntru, scrie Digi24.ro.

Antonia Moropulou, sefa echipei de specialisti, a explicat ca ridicarea lespedei de marmura a fost un „punct critic” din proiectul restaurarii Ediculului. „Tehnicile pe care le folosim pentru analiza acestui moment unic va ajuta omenirea sa studieze descoperirile noastre ca si cum ei s-ar afla in mormantul lui Hristos”, a spus cercetatoarea.

Mormantul se afla intr-o structura cunoscuta drept Edicul, care este restaurata de o echipa de 50 specialisti greci de la Universitatea Tehnica din Atena. Echipa a mai lucrat la Acropole si la Hagia Sophia din Istanbul. Finantarea de patru milioane de dolari a fost stransa de la donatori precum Regele Abdullah al Iordaniei si Mica Ertegun, vaduva lui Ahmet Ertegun, cofondatorul Atlantic Records. Proiectul va fi finalizat primavara viitoare.

Restauratorii lucreaza cel mai mult noaptea pentru a permite pelerinilor sa vina in continuare la Biserica. Proiectul este supravecheat de la Fondul Mondial de Monumente.

Ediculul a fost reconstruit de patru ori, cel mai recent in 1810 dupa un incendiu.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.