Grasimile trans se gasesc in componenta multor alimente procesate, desi sunt un factor de risc pentru bolile de inima.

Eurodeputata Daciana Sarbu este unul dintre coautorii unei propuneri votate azi de plenul Parlamentului European pentru imbunatatirea produselor alimentare. Rezolutia cere Comisiei Europene sa impuna limitarea obligatorie a grasimilor trans din alimentele procesate.

"Consumul excesiv de grasimi trans creste riscul bolilor de inima. Nu este un fapt cunoscut de toata lumea, motiv pentru care multi oameni aleg frecvent produse ce contin aceste grasimi fara sa-si dea seama ca isi fac rau. Este iresponsabil ca in Uniunea Europeana nu avem legislatie care sa protejeze oamenii de acest pericol. Prin rezolutia noastra, am tras un semnal de alarma si am adresat totodata un apel foarte serios Comisiei Europene. Acum Comisia nu mai are nicio scuza si are obligatia sa actioneze cat mai curand, pentru a salva vieti", arata eurodeputata.

Exista precedentul Danemarcei, unde in urma impunerii unor asemenea limite, impactul bolilor cardiovasculare a fost diminuat, scazand rata mortalitatii cauzate de aceste afectiuni. Exemplul trebuie urmat la nivelul intregii Uniuni Europene, considera Daciana Sarbu:

"Avem un pericol recunoscut si avem la dispozitie instrumente pentru a-l combate. Solutia este simpla: mai putine grasimi trans in alimentele care ajung zilnic pe masa cetatenilor europeni. Iar Comisia Europeana poate si trebuie sa-si asume aceasta decizie", sustine Daciana Sarbu.

Citeste si:
Șefa CE cere SUA să ridice interdicția de intrare a călătorilor...
Ursula von der Leyen cere SUA...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Eurodeputata Daciana Sarbu este unul dintre initiatorii rezolutiei. Documentul, adoptat azi la Strasbourg cu o majoritate de 586 de voturi, solicita ca, in cel mai scurt timp, sa fie introduse limite obligatorii, pentru a facilita reducerea consumului de grasimi trans in randul populatiei. Mai mult, eurodeputatii considera ca e necesara colaborarea Comisiei cu industria alimentara pentru reformularea alimentelor, in sensul producerii unor versiuni mai sanatoase ale acestora.



Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.