Traficul rutier se desfasoara, joi dimineta, in conditii de iarna pe drumul national (DN) 13 B in Pasul Bucin, pe DN 12 C, in zona Lacu Rosu, pe DN 12 A, si pe DN 15 – Toplita-Borsec, din judetul Harghita, unde drumarii intervin cu utilajele de deszapezire, ninsori fiind si in alte zone ale tarii.

Seful de cabinet al prefectului din judetul Harghita, Adrian Panescu, a declarat, pentru News.ro, ca in cursul noptii de miercuri spre joi a nins in Pasul Bucin, la Lacu Rosu, la Borsec si la Lunca de Sus, iar traficul se desfasoara in conditii de iarna pe DN 13 B Gheorgheni – Pasul Bucin – Praid, pe DN 12 C, in zona Lacu Rosu, pe DN 12 A, in comuna Lunca de Sus si pe DN 15 – Toplita-Borsec, unde pe carosabil s-a depus un strat de zapada.

”In cursul noptii s-a intervenit cu 35 de tone de sare si cu patru tone de solutie ecologica, precum si cu sapte utilaje de deszapezire. Cel mai mult a nins pe DN 13 B, la Bucin, unde aproape de miezul noptii stratul de zapada depus pe carosabil masura 10 centimetri. Se intervine in baza contractului vechi de deszapezire, pana se va finaliza noul contract, cu utilajele care au fost anul trecut in baza, ca sa iesim din impas”, a precizat Adrian Panescu.

Meteorologul de servicu de la statia meteo Bucin a spus ca in trecatoare a nins toata noaptea, stratul de zapada depus are o grosime de 15 centimetri, iar temperatura a coborat la minus 2 grade Celsius.

In statiunea Baile Harghita a inceput sa ninga miercuri seara, iar zapada proaspat asternuta masoara aproximativ 7 centimetri.

”Este placut, a nins toata noaptea, muntii Harghitei sunt albi, avem deja 6-7 centimetri de zapada si afara sunt acum zero grade Celsius”, a spus Sinka Mihaly, administratorul parcului de aventura din statiune.

La altitudini de peste 1.800 de metri ninge viscolit.

Meteorologul de serviciu de la statia meteo Ceahlau-Toaca, din judetul Neamt, a declarat corespondentului News.ro ca la 1.900 de metri altitudine este ”iarna in toata puterea cuvantului”, ninge, stratul de zapada masoara 37 de centimetri, iar acolo unde viscoleste, troienele de zapada ajung la 60 de centimetri.

Citeste si:
Prognoza meteo ANM 2 - 30 octombrie 2023. În ce regiuni se așteaptă...
Prognoza meteo ANM 2 - 30...

Potrivit sursei citate, temperatura a coborat pana la minus 6 grade Celsius si ninge si la altitudini mai mici, in statiunea Durau, aflata la aproximativ 1.000 de inaltime.

Iarna este si in muntii Calimani, unde stratul de zapada masoara 35 de centimetri si este viscol.

Meteorologul Ilie Mojic, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud, din Sibiu, a declarat, la randul sau, ca la Varful Omu sunt 20 de centimetri de zapada, iar in zona inalta din Transilvania, la Balea Lac, sunt 16 centimetri de zapada, fara vant, iar la varful Lacauti, in judetul Covasna - 8 centimetri de zapada.

De asemenea, Transfagarasanul este inchis din pricina viscolului, la fata locului intervenind mai multe utilaje pentru deszapezirea soselei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.