Mecanismul de alertare inainte de cutremur este o chestiune aflata in discutie din cauza ca, in Romania, instiintarea populatiei cu cateva secunde inainte de producerea unui seism poate sa insemne inducerea unei panici majore, a declarat, luni, secretarul de stat in MAI Raed Arafat.

"Ideea de a alerta inainte este o idee care se discuta. (...) Sa instiintezi populatia cu cateva secunde inainte, la noi, la acest moment, poate sa insemne inducerea unei panici majore. (...) Pre-alertarea inca este o chestie care e sub discutie, nu e o chestie pe care putem sa ne bazam", a spus Raed Arafat, raspunzand unei intrebari in contextul Seminarului privind izolarea seismica, organizat in perioada 10 — 13 octombrie, la Bucuresti, de Ministerul Infrastructurii, Transportului si Turismului din Japonia, Asociatia Japoneza de Izolare Seismica si Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.

Potrivit lui Arafat, o astfel de alertare ar face populatia sa fuga. "Sa ii prinda un cutremur in casa scarilor, exact unde nu trebuie sa ii prinda", a spus Arafat.

El a vorbit si despre necesitatea reabilitarii sediilor institutiilor publice, astfel incat, in cazul producerii unui cutremur, acestea sa poata continua sa isi indeplineasca misiunea.

"Riscul la cladirile publice, daca se intampla ceva cu ele, este ca noi sa nu putem sa ne indeplinim misiunea fata de populatie. (...) Trebuie sa ne asiguram ca ele (institutiile publice — n.r.) raman functionale dupa un cutremur. Normal ca intra in atentie si cladirile care sunt cu risc seismic ale pompierilor, unde sunt unitati de pompieri s.a.m.d", a precizat Raed Arafat.

Secretarul de stat in MAI a amintit ca in Bucuresti vor fi realizate 13 unitati noi pentru pompieri. "Unul din planurile care s-au facut pentru pompierii din Bucuresti si pe care l-a aprobat Primaria Generala este constructia celor 13 puncte si dispersarea pompierilor. (...) O sa avem 13 unitati de pompieri noi in Bucuresti si asta inseamna ca resursele care acum sunt concentrate intr-un singur loc vor fi dispersate. (...) Si bineinteles trebuie sa ne uitam si la infrastructura cladirilor respective", a spus Raed Arafat.

Citeste si:
Mobilizări de proporții a MAI pentru Paștele 2023: pompieri,...
Mobilizări de proporții a MAI...

In plus, potrivit lui Arafat, anul acesta ar putea fi livrate si primele echipamente de cautare si de identificare a victimelor sub pamant, informeaza Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.