Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, a vorbit despre brigada multinationala NATO care va functiona pe teritoriul Romaniei si la care tara nostra va contribui cu Brigada 2 Infanterie "Rovine" din Craiova.

Motoc a aratat, intr-un interviu acordat Curs de Guvernare, ca brigada multinationala NATO va cuprinde peste 3.000 de militari, iar tarile care si-au anuntat pana acum participarea, pe langa Romania, sunt Germania, Polonia si Bulgaria.

"Se pot da unele repere, cifrele evolueaza, insa brigada pe care am identificat-o este nu numai foarte bine pregatita, nu numai foarte modern inzestrata, este certificata NATO, dar este si bine incadrata. La ora la care vorbim are peste 3.000 de militari", a declarat Mihnea Motoc.

In ceea ce priveste Polonia, este vorba despre "o companie pe care noi am identificat-o deja si pe care o menim pentru a intra in grupul de lupta din Polonia, care se afla sub natiunea-cadru SUA. Respectiv, o companie poloneza, care este angajata pentru brigada multinantionala din Romania".

Totodata, si Bulgaria s-a angajat sa participe cu 400 de militari la brigada multinantionala din tara noastra, a adaugat ministrul Apararii.

Germania trimite ofiteri de stat major

La randul sau, Germania s-a angajat sa trimita ofiteri de stat major in Romania pentru acest proiect militar.

"Cu titlu de noutate, v-as informa ca am obtinut deja un angajament din partea Germaniei, in privinta participarii, cel putin pentru inceput, cu ofiteri de stat major in brigada multinationala.

Deschid o paranteza - exista mai multe forme in care ceilalti aliati pot sa participe la brigada multinationala, exista mai multe forme de asigurare a multinationalitatii, pornind de la ofiteri de stat major, trecand prin afilierea de unitati, care insemana ca unitatile respective nu vin propriu-zis, nu intra in organiza brigazii, dar participa la exercitii regulate cu brigada si, in caz de necesitate, sub conditia unei decizii politice in acest sens, se pot alatura intr-un efort conjugat", a detaliat ministrul.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Mihnea Motoc a mentionat ca si Statele Unite vor contribui cu un batalion, insa momentan se asteapta finalizarea procedurilor bugetare din Congres. Ministrul Apararii a mai spus ca brigada se va concretiza incepand cu anul viitor, dar nu va fi o prezenta permanenta, transmite Ziare.com.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.