Presedintele Klaus Iohannis va primi, miercuri, la Kiel, premiul Hermann Ehlers 2016, acordat de Fundatia care poarta numele fostului presedinte al Parlamentului Germaniei, pentru "sprijinirea statului de drept si a luptei anticoruptie", premiu despre care Iohannis a spus ca il considera ca un premiu acordat Romaniei.

Premierea va avea loc la Kiel, distinctia fiind acordata de catre presedintele Fundatiei Herman Ehlers, Otto Bernhardt.

"Este un premiu care este acordat domnului presedinte din partea fundatiei cu acelasi nume pentru merite deosebite in sprijinirea statului de drept si a luptei impotriva coruptiei. Este un premiu prestigios, unul dintre cele mai importante premii germane. Fundatia poarta numele fostului presedinte al Parlamentului german intre 1950-1954. Este un premiu care a fost acordat de-a lungul timpului multor personalitati de varf din politica tocmai pentru ca au promovat valorile libertatii si democratiei. Este o fundatie care promoveaza educatia civica in spiritul libertatii si democratiei", a spus purtatorul de cuvant al presedintelui Madalina Dobrovolschi.

Presedintele Iohannis a declarat, marti, ca apreciaza acest premiu ca unul acordat Romaniei. ”Eu merg acolo ca sa primesc acest premiu, pe care il consider un premiu pentru Romania, nu pentru persoana mea. Este, cel putin, notabil ca o fundatie politica importanta din Germania tine sa acorde un premiu presedintelui Romaniei pentru felul in care Romania stie sa gestioneze fenomenul coruptiei. Si, atunci, cred ca nu gresesc daca spun ca este o recunoastere publica a faptului ca Romania se comporta foarte bine in aceasta lupta anticoruptie”, a spus Iohannis.

Printre cei care au mai primit acest premiu, acordat anual din 1975, se afla fostul cancelar german Helmut Kohl, in 2003, presedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker, in 2013, fostul presedinte lituanian Vytautas Landbergis, presedintele Germaniei Joachim Gauck si fostul presedinte german Roman Herzog, scrie News.ro.

Fundatia este recunoscuta si drept un "think tank" al CDU, partidul conservator al cancelarului german Angela Merkel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.