Trecerea brusca de la temperaturile caniculare la cele din primele luni de toamna, vantul si vremea ploioasa favorizeaza aparitia virozelor respiratorii si a racelilor. Singura metoda de a le evita complet ar fi sa stam numai in casa, dar cum circulam cu mijloace de transport in comun, mergem in locuri aglomerate si interactionam cu alte persoane, suntem direct expusi virusurilor.

Potrivit Health.com, exista, totusi, cateva lucruri care te pot feri de viroze si raceli. O igiena buna si o alimentatie bogata in vitamine si minerale sunt primele idei care iti vin in minte, dar mai poti face si altceva pentru a te asigura ca tu si familia ta veti fi protejati si sanatosi in aceasta toamna:

Intareste-ti sistemul imunitar cu o solutie inovatoare

Calitatile terapeutice ale aerului de la mare sau din salina sunt deja binecunoscute, pentru ca au puterea de a-ti intari sistemul imunitar, dar si pentru a ameliora simptomele problemelor respiratorii cauzate de astm, sinuzita sau bronsita. Chiar daca nu poti ajunge in fiecare weekend la salina, asta nu inseamna ca nu te poti bucura de efectele sale benefice. Terapia cu aerosoli este o metoda simpla pe care o poti folosi si acasa. Este suficient sa te uiti printre aceste aparate inovatoare ca sa iti dai seama cat de usor sunt de utilizat si cat de mult poti profita de pe urma lor. In plus, sunt potrivite si pentru cei mici si poate fi o solutie distractiva de a convinge un copil cu nasul infundat sa inhaleze mai usor substantele care il ajuta, iar pretul este mult mai mic decat te-ai fi asteptat.

Fa-ti vaccinul antigripal la cabinetul medicului de familie

Daca te vaccinezi impotriva gripei nu inseamna neaparat ca nu vei mai raci deloc, dar vei face o forma mult mai usoara a bolii. Astfel, te vei asigura ca nu vei petrece saptamani intregi la pat si ca vei evita complicatiile periculoase ale racelilor sau ale virozelor, precum pneumonia. Ministerul Sanatatii repartizeaza anual mai multe doze de vaccin antigripal cabinetelor, asa ca este suficient sa ii faci o vizita medicului tau de familie pentru a te imuniza.

Ia-ti masuri de igiena suplimentare

Pentru ca microbii si virusurile se raspandesc mai des in acest sezon, este nevoie sa te speli mai des pe maini si sa eviti pe cat posibil sa duci mana la nas sau la gura. In zonele aglomerate, precum centrele comerciale sau mijloacele de transport in comun, poti folosi o masca de protectie pentru fata, astfel incat sa nu iei raceala de la cei din jur. In scoli si gradinite, virozele se raspandesc extrem de usor, asa ca daca observi ca cel mic e racit, lasa-l sa stea acasa pana se face bine. Procedeaza la fel si daca vezi ca unul dintre colegii lui este bolnav, dar continua sa vina la ore.

Citeste si:
Beneficiile și contraindicațiile mustului, delicioasa băutură a...
Beneficiile și...

Invata sa recunosti din timp primele simptome ale virozelor de toamna

Unul dintre motivele pentru care virozele se agraveaza este faptul ca primele simptome sunt trecute cu vederea. Ele apar ca simple raceli si poti avea dureri de cap, dureri de muschi, tuse uscata, febra sau frisoane. Daca nu iei masuri din timp, aceste simptome se pot agrava, iar raceala se transforma intr-o viroza, ale carei consecinte sunt mai severe.

„Racelile sunt caracterizate de nas infundat, stranuturi, tuse, dureri de cap, amigdale inflamate si febra usoara, care pot lua amploare pe parcursul a cateva zile. Gripa sau viroza poate avea simptome asemanatoare, dar boala vine mai rapid si in forta, cu febra mare, dureri de muschi si un sentiment de epuizare fizica", spune medicul Nitin Shori, pentru Huffington Post.

Toamna este momentul sa te apuci de sport

Citeste si:
10 cele mai actuale și simple coafuri pentru acest sezon
10 cele mai actuale și simple...

Exercitiile fizice te ajuta sa te mentii in forma, sa iti intaresti sistemul imunitar si sa tii departe virusurile gripale. Pe langa asta, miscarea te ajuta sa scapi de kilogramele in plus, lucru care are un impact direct asupra sanatatii tale. Un studiu a demonstrat ca persoanele obeze sau supraponderale sunt mai predispuse la a se imbolnavi, iar un indice mare al masei corporale arata un risc crescut de accidentari sau contractare a unor virusuri, pe care sistemul imunitar al persoanei respective nu ii poate invinge.

Mananca alimente bogate in vitamine, mai ales in vitamina C

Toamna ai la dispozitie multe fructe de sezon din care sa iti aprovizionezi organismul cu vitamine si minerale esentiale pentru o sanatate de fier. Citricele, merele si perele sunt bogate in vitamina C, un puternic antioxidant natural. Consuma legume precum vinetele, care sunt un izvor de vitamina A si C, ardei gras rosu, care contine cea mai mare cantitate de vitamina C, dovleac, bogat in vitamina A, nuci, seminte de dovleac si de floarea soarelui, dar si ciuperci, care contin vitamine din complexul B si acid folic.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, anunț despre numărul îmbolnăvirilor de gripă...
Ministrul Sănătății, anunț...

De asemenea, este recomandat sa mananci alimente care contin probiotice, adica bacterii bune, care se gasesc si in organismul nostru si ne ajuta sa ne ferim de bacteriile rele. Poti consuma cu incredere iaurt, varza murata, ciocolata neagra sau lapte de soia pentru a-ti asigura doza necesara de probiotice.

Daca respecti aceste sfaturi, vei reusi sa te protejezi in mod natural impotriva virozelor si a gripei, iar organismul tau va fi pregatit pentru sezonul rece. Iar cand organismul tau este sanatos si functioneaza corect, ai mai multa energie si te simti mereu in forma.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.