Tinerii din judetul Maramures care parasesc sistemul de protectie a copilului pot beneficia de serviciile Centrului de Tranzit, Asistenta si Consiliere din Baia Mare, construit de Fundatia Hope and Homes for Children cu sprijinul exclusiv al companiei Kaufland Romania si in parteneriat cu Primaria Municipiului Baia Mare.

La evenimentul de inaugurare au participat Dragos Pislaru, Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Sebastian Luput, prefectul judetului Maramures, Gabriel Zetea, presedinetel Consiliului Judetean Maramures, Marinel Rob, primar interimar al orasului Baia Mare, Stefan Darabus, director regional Hope and Homes for Children, Europa Centrala si de Sud, Marco Hößl, CEO Kaufland Romania, Maria Gheorghiu, consilier de stat in cadrul Cancelariei Primului Ministru, domeniul Incluziune sociala si Bogdan Gavra, Director Serviciul Public de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Baia Mare.

Chef Adrian Hadean le-a oferit sfaturi tinerilor din centru despre cum sa se gospodareasca singuri in bucatarie. Gazda evenimentului a fost Dragos Bucurenci, purtator de cuvant Hope and Homes for Children Romania si prezentator al emisiunii ”Supravietuitorul” de la PRO TV.

Potrivit unui comunicat remis 9am, anual, sute de tineri cu varste cuprinse intre 18 si 27 de ani sunt nevoiti sa paraseasca sistemul de protectie a copilului fara a avea vreun fel de pregatire pentru viata independenta sau, in cele mai fericite cazuri, cu o pregatire extrem de limitata, iar membrii de personal care interactioneaza cu acesti tineri sunt rareori instruiti sa-i ajute in acest sens.

Insertia socio-profesionala a tinerilor care parasesc sistemul este o componenta esentiala a reformei sistemului de protectie a copilului din Romania. Initiativa construirii Centrului de Tranzit, Asistenta, si Consiliere pentru tinerii care parasesc sistemul de protectie a copilului din Baia Mare a pornit de la lipsa severa a sprijinului din partea statului pentru acesti tineri si de la faptul ca specialistii din sistem nu au o traditie a planificarii si gestionarii eficiente a tranzitiei tinerilor catre viata independenta. Constructia Centrului a inceput in noiembrie 2015, cu sprijinul financiar al companiei Kaufland Romania, pe un teren pus la dispozitie de Primaria Municipiului Baia Mare.

Citeste si:
Evolution Innovation Center, By Brandaffair incepe “distractia” in...
Evolution Innovation Center,...

Centrul de Tranzit, Asistenta si Consiliere are o capacitate de 19 locuri in garsoniere si a fost realizat cu scopul de a rezolva problema critica a locuirii, dar si a educatiei si asistarii tinerilor vulnerabili pentru ca acestia sa poata incepe o viata independenta si sa aiba acces la un loc de munca pe raza judetului Maramures. Aici, tinerii care parasesc sistemul de protectie a copilului beneficiaza de cazare pe o perioada cuprinsa intre 6 si 24 de luni, precum si de sprijinul permanent al unui asistent social, al unui psiholog si al unui asistent medical. In tot acest timp, ei primesc alocatia de hrana, stabilita conform legii, costurile utilitatilor fiind suportate de Serviciul Public de Asistenta Sociala (SPAS) Baia Mare. Dupa primele 6 luni, tinerii vor trebui sa plateasca o chirie fixa, iar cei incadrati in grad de handicap vor plati 50% din suma.

Citeste si:
Un elev a fost la un pas să incendieze un liceu, pentru o filmare...
VIDEO Un elev a fost la un...

La ceremonia de inaugurare a Centrului de Tranzit, alaturi de reprezentati ai Hope and Homes for Children au participat Dragos Pislaru, Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, care a transmis un mesaj despre importanta insertiei socio-profesionale a tinerilor care parasesc institutiile de stat si a sprijinului pe care societatea li-l poate acorda pentru o mai buna integrare. De asemeneau, la eveniment au participat Marco Hößl, CEO Kaufland Romania, sponsorul exclusiv al acestui proiect, Maria Gheorghiu, consilier de stat in cadrul Cancelariei Primului Ministru, domeniul Incluziune sociala, Bogdan Gavra, Director Serviciul Public de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Baia Mare, parteneri locali, precum si tinerii care s-au mutat in centrul nou deschis.

Chef Adrian Hadean, un fidel sustinator al Fundatiei Hope and Homes for Children, a petrecut mai mult timp alaturi de acestia, i-a insotit la cumparaturi si le-a oferit sfaturi despre cum sa isi organizeze cumparaturile si alimentele astfel incat sa nu faca risipa. Tinerii au profitat de timpul petrecut alaturi de Chef Hadean pentru a afla cat mai multe informatii despre cum sa se gospodareasca eficient.

Citeste si:
Balul Bucuriei 2023 a strâns 57.000 de euro, un nou record de...
Balul Bucuriei 2023 a strâns...

Ionut, unul dintre rezidentii centrului, a primit din partea lui Dragos Bucurenci echipamentele necesare pentru a putea crea muzica: calculator, mixer, sintetizator, microfon, statie etc. Ionut va implini in curand 19 ani. El a fost abandonat dupa nastere si a ajuns in Leaganul din Cavnic (judetul Maramures), alaturi de alti peste 90 de copii cu varste de pana la 4 ani. Dupa inchiderea leaganului de catre Hope and Homes for Children la sfarsitul anilor '90, Ionut a ajuns intr-o casa de tip familial, construita de Fundatie si lasata in grija statului. Odata cu implinirea a 18 ani, Ionut a trebuit sa paraseasca casa de tip familial si s-a mutat in noul centru construit de organizatie. In cadrul evenimentului, Ionut a pregatit un moment muzical alaturi de Claudiu, un alt rezident al centrului, care a incheiat festivitatea de inaugurare.

Citeste si:
CONFERINȚA NAȚIONALĂ TINERI CU SCLEROZĂ MULTIPLĂ 2022
CONFERINȚA NAȚIONALĂ TINERI...

Dupa inaugurare, Centrul de Tranzit, Asistenta si Consiliere este donat SPAS Baia Mare, urmand sa functioneze in continuare sub atenta monitorizare a Hope and Homes for Children. Organizatia s-a ocupat si de formarea profesionala a specialistilor din cadrul SPAS Baia Mare care administreaza acest proiect, procesul de instruire urmand sa continue si dupa incheierea perioadei de implementare si monitorizare.

Declaratii de presa

Stefan Darabus, director regional Hope and Homes for Children, Europa Centrala si de Sud:
”Tinerii care ies din sistemul de protectie sunt extrem de vulnerabili. Fara familie, fara o retea de sprijin, fara parinti care sa-i mai lase sa stea in casa lor sau sa-i ajute asa cum sunt ajutati tinerii obisnuiti, sunt fortati sa dea piept cu viata, ”inarmati” cu o perna si o patura in mana, la iesirea din centrele de plasament. Multi dintre ei ajung carne de tun, pe mana celor care stiu cum sa profite de ei. Descurajati, neobisnuiti cu viata independenta, dau cu capul de pragul de sus nepregatiti si fara blindajul oferit de increderea in sine pe care o au tinerii crescuti in familii. De asta au nevoie de sprijin. De asta am construit acest centru de tranzit, in care siguranta unui camin sa le poata folosi pentru a-si obtine siguranta unui loc de munca si, in final, pentru a putea sa fie ei insisi, pe picioarele lor. Oricine are nevoie de sprijin pentru un start bun in viata. Mai ales cei care au suferit de pe urma unei copilarii fara parinti si fara familie.”

Dragos Pislaru, Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice:
”Mult prea mult timp asistenta sociala a fost considerata caritate, mila. Aici nu este vorba despre caritate, e vorba de a ne asuma dezvoltarea economico-sociala a tarii. Romania anilor 2020 si mai departe este o Romanie in care prevenim situatiile de marginalizare, in care migram catre un sistem in care ne asumam solidar destinele acestor persoane vulnerabile. Iar prin inaugurarea acestui centru deschidem ochii asupra acestui fapt, centrul este un simbol al noii politici de aliniere clara intre institutiile statului, intre sectorul public si privat si intre zona centrala si cea locala in ceea ce priveste modul in care ne asumam o Romanie solidara si coeziva in continuare. ”



Marco Hößl, CEO Kaufland Romania:
"Pentru noi, la Kaufland Romania, este o convingere sa oferim persoanelor tinere si dinamice o sansa, indiferent de circumstantele sau conditile din care provin. Motiv pentru care pe langa sustinerea noastra financiara in construirea Centrului de Tranzit, dorim sa oferim suport tinerilor si in activitatile lor viitoare."

Dragos Bucurenci:
”V-am rugat de ziua mea sa ma ajutati sa-i daruiesc lui Ionut, un tanar care paraseste sistemul de protectie al statului, un laptop care sa-l ajute sa-si urmeze pasiunea si sa inceapa viata de om mare cu dreptul. Donatiile primite mi-au depasit asteptarile – Ionut a avut o mare surpriza astazi, 20 septembrie, cand si-a primit cadoul: nu a fost doar un laptop ultra-performant, ci toate echipamentele necesare pentru a face muzica in mod profesionist si a ajunge sa isi castige existenta din asta.”

Chef Adrian Hadean:
"De educatia si viitorul copiilor suntem responsabili cu totii, in egala masura. Nu este suficienta doar familia sau statul, prin institutiile de profil. Copiii traiesc si se formeaza intr-o societate, care are si ea o datorie morala sa se implice in dezvoltarea si formarea lor. Chiar daca vorbim de un alt nivel de implicare decat o poate face familia, suntem cumva si noi responsabili sa contribuim macar prin puterea exemplului si prin sprijin, atat cat ne sta in putere. Cu atat mai mult, in cazul celor ai caror parinti nu sunt prezenti, indiferent de motiv."


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.