Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului de doctor in drept acordat lui Gabriel Oprea in martie 2001, in urma deciziei finale a Consiliului General al CNATDCU prin care s-a confirmat ca teza de doctorat a fost plagiata.

"Se retrage titlul de doctor in domeniul drept, acordat domnului Oprea M. Gabriel de catre Universitatea din Bucuresti, conferit prin ordinul ministrului educatiei si cercetarii nr. 3467/16.03.2001", se arata in ordinul ministrului, postat pe site-ul MENCS.

Potrivit documentului emis joi, Directia Generala Invatamant Superior din cadrul MENCS comunica ordinul Universitatii Bucuresti, care il va duce la indeplinire, precum si lui Gabriel Oprea.

Presedintele Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), Viorel Barbu, a declarat, joi, pentru News.ro, ca CNATDCU a trimis Ministerului Educatiei propunerea ca fostului vicepremier sa ii fie retras titlul de doctor, ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, confirmand ca a primit decizia.

Consiliul General al CNATDCU a mentinut decizia luata luni de Comisia de Contestatii, care a stabilit ca Gabriel Oprea a plagiat in lucrarea sa de doctorat. Presedintele CNATDCU, Viorel Barbu, declara, luni, pentru News.ro ca membrii Comisiei de Contestatii din cadrul consiliului au respins contestatia lui Gabriel Oprea la decizia de plagiat din 1 august.

Dupa decizia de luni a Comisiei de Contestatii a CNATDCU, Gabriel Oprea a afirmat, pe Facebook, ca va merge in instanta pentru a demonstra ca nu a plagiat in lucrarea sa de doctorat.

"In contestatia depusa la CNADTCU am vorbit despre mai multe lucruri care nu sunt in regula si care ma fac sa cred ca decizia luata de acest organism nu este una corecta. Voi merge mai departe si voi cere Justitiei sa analizeze toate aceste aspecte. (...) Daca am facut ceva ilegal, sa fiu sanctionat. Dar sa se dovedeasca mai intai ce articole am incalcat si din ce legi. Iar daca nu am incalcat nicio lege, atunci de ce sa fiu sanctionat?", a scris Oprea, pe Facebook.

El sustine ca in cazul sau "legea a fost aplicata retroactiv", pentru ca situatia sa a fost evaluata dupa o lege intrare in vigoare la 10 ani dupa ce el si-a finalizat studiile, nu dupa legea in vigoare in 2000, cand a sustinut teza.

Citeste si:
Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, achitat în dosarul DIPI...
Fostul ministru de Interne...

Oprea afirma si ca are doua hotarari emise de institutiile statului roman "care se bat cap in cap", facand referire la o hotarare a ANCSI, care atesta faptul ca “suspiciunea de plagiat nu se confirma“ in cazul sau, precum si o hotarare CNATDCU, care atesta plagiatul.

Gabriel Oprea le contesta si expertiza celor care i-au evaluat lucrarea, spunand despre ei ca nu au legatura cu domeniul juridic, in care el si-a sustinut teza. "Ca sa nu mai spun ca unul dintre membrii acestei Comisii de etica nici macar nu a terminat facultatea, fiind inca student la Geografie", completeaza fostul vicepremier, pe Facebook.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea si-a sustinut teza de doctorat, intitulata "Plangerea prealabila - perspectiva istorica”, in anul 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, avandu-l coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD.

Citeste si:
Deca: „Trebuie să reducem numărul celor care nu se prezintă la...
Deca: „Trebuie să reducem...

Acuzatiile de plagiat privind teza de doctorat a lui Gabriel Oprea au fost lansate in iulie anul trecut, cand jurnalista Emilia Sercan a scris ca intreaga lucrare a acestuia nu continea niciun citat cu ghilimele, avand paragrafe si pagini intregi copiate dintr-o lucrare similara a coordonatorului sau, Ion Neagu, si, de asemenea, dintr-o lucrare a lui Constantin Turai. In investigatia jurnalistei Emilia Sercan se arata ca si istoricul Nicolae Iorga este preluat in citate ample fara sa fie citat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.