Social 17 August 2016 17:45
Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), cu sprijinul UNICEF in Romania, a organizat astazi, 17 august 2016, un media briefing pe tema recentelor modificari si completari aduse Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei si a normelor metodologice aferente.

La eveniment au participat: d-na Oana Toiu, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, d-na Gabriela Coman, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie si d-na Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania, reprezentanti ai autoritatilor responsabile cu problematica adoptiei de la nivel central si local.

„Locul oricarui copil este in familie si este de datoria noastra sa facem tot posibilul ca tot mai multi copii aflati in ingrijirea statului sa ajunga cat mai repede si cat mai usor intr-o familie care sa ii ocroteasca. Asta am incercat sa facem prin recentele reglementari – sa eliminam orice etapa administrativa care ar putea ingreuna procesul de adoptie pentru copil si orice formular care ar putea sa puna la incercare speranta unei familii de a incepe cat mai repede procedura de adoptie. Multumesc tuturor celor care au contribuit la intregul proces de modificare a legislatiei si am convingerea ca merita eforturile pe care trebuie sa le depunem cu totii pentru a oferi copiilor care nu au o familie, sansa de a se bucura de dragostea unor parinti”, a declarat Gabriela COMAN, Presedintele ANPDCA.

Potrivit unui comunicat remis 9am, in cadrul intalnirii au fost discutate principalele modificari aduse prin noul act normativ si prin normele de aplicare, cum ar fi: reducerea la jumatate a numarului formularelor utilizate in procedura adoptiei (fie prin eliminare, fie prin comasare), simplificarea unora dintre formularele mentinute, eliminarea obligativitatii depunerii recomandarilor de la locul de munca, eliminarea obligativitatii adoptatorilor de a depune, la momentul cererii, a tuturor documentelor necesare solutionarii acesteia, introducerea portretului copilului greu adoptabil cu scopul de a-i creste sansele de a avea o familie.

„Felicitam Romania pentru faptul ca si-a imbunatatit legislatia privind adoptia copiilor inclusiv prin masuri inovatoare precum portretul copilului greu adoptabil. UNICEF va continua sa asigure sprijin ANPDCA in dezvoltarea de servicii la nivel local care sa previna separarea copilului de familie, cum ar fi Pachetul Minim de Servicii”, a declarat Sandie BLANCHET, Reprezentantul UNICEF in Romania.

Citeste si:
Gabriela Cristea, despre sacrificiile pe care le face pentru...
Gabriela Cristea, despre...

In momentul de fata, in tara noastra, aproximativ 58.000 de copii beneficiaza de o masura de protectie, iar dintre acestia 3.250 sunt copii adoptabili. 46% dintre copiii adoptabili au varsta intre 7 si 13 ani, iar peste 21% au o forma de dizabilitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.