Social 13 August 2016 16:20
Dupa cinci ani de la adoptarea legii educatiei, elevii din Romania au propriul lor statut prin care sunt stipulate drepturi in premiera. Din toamna, elevii vor putea intra la clasa cu telefoanele fara sa le fie luate de profesori, vor putea veni fara uniforma fara sa fie pusi absenti, dar si sa-si conteste notele atunci cand se simt nedreptatiti. Tot in premiera, elevii vor evalua, semestrial, in mod anonim, profesorii. Elevii vor avea inclusiv dreptul sa protesteze in scoala.

Noul statut, pe care elevii vor trebui sa-l respecte din toamna, nu mai permite scolilor sa le impuna uniforme, si chiar ii ajuta pe copii sa-i schimbe pe profesorii de care sunt nemultumiti. Documentul, semnat si de ministrul Educatiei, a fost timp de sapte luni in dezbatere publica.

Dupa sapte luni de dezbateri, ministrul Educatiei a semnat Statutul elevului, un document de sine statator, cu reguli valabile in orice scoala din aceasta toamna.

„Va crea in mod real, mediul in care elevii sa poata sa-si faca auzita vocea in scoala, sa se poata implica, sa fie cunoscute si recunoscute drepturile si obligatiile pe care le au. In limita respectarii legii, ei pot sa protesteze si sigur ca rezultatul acestui proces ar putea sa fie de la caz la caz imbunatatirea situatiei sau respingerea pretentiilor care nu sunt justificate si legitime”, a declarat ministrul Educatiei.

Vestea buna, pentru parintii stresati ca nu au bani de uniforme, este ca statutul le permite sa-i imbrace pe copii cu ce au. Pentru elevi, conteaza mai ales dreptul de a le da ei note profesorilor, anonim, relateaza Digi24.

„In momentul in care directorul unitatii de invatamant are un feedback negativ in mod anonim ar trebui sa-si ridice un semn de intrebare. Iar apoi cred ca schimbarea profesorilor la clasa este ceva mai usoara cu ajutorul statutului, daca mai mult de jumatate din clasa este de acord cu acest lucru”, a subliniat vicepresedinta Consiliului Elevilor din Bucuresti, Cristina Redai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.