Social 10 August 2016 15:15
Salariatii care au in ingrijire o persoana varstnica dependenta, membru de familie, au posibilitatea legala de a lucra in baza unui program redus. Mai exact, aceste persoane pot munci la angajator cu jumatate de norma, cealalta jumatate de norma fiind platita de autoritatile locale, informeaza AvocatNet.ro.

Facilitatea de care pot beneficia salariatii este prevazuta de Legea nr. 17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice. Conform acestui act normativ, cei care au in familie o persoana varstnica dependenta, de care au grija in mod curent, pot lucra cu jumatate de norma, insa bucurandu-se de salariu pentru norma intreaga.

Concret, jumatate de norma este platita de angajator, iar cealalta jumatate de norma - de autoritatile locale. „Sotul si rudele care au in ingrijire o persoana varstnica dependenta pot beneficia de program lunar redus de lucru, de o jumatate de norma, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealalta jumatate de norma din bugetul local, corespunzator salariului brut lunar al ingrijitorului la domiciliu, potrivit Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare. Timpul cat sotul si rudele au fost incadrate in aceste conditii se considera, la calculul vechimii in munca, timp lucrat cu norma intreaga”, este explicat in lege.

Practic, de aceasta facilitate se pot bucura doar persoanele care lucreaza in baza unui contract individual de munca, asa cum a clarificat, la solicitarea AvocatNet.ro, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV). Astfel, inainte de toate, angajatorul trebuie sa fie de acord cu cererea salariatului de a modifica durata normala de timpului de munca (daca este cazul).

„Prevederile legale mentionate se aplica in situatia in care sotul si rudele care au in ingrijire o persoana varstnica dependenta au incheiat un contract individual de munca, acestuia modificandu-i-se durata in contract de munca cu timp partial, cu acordul partilor. (...) Contractul individual de munca al salariatului poate fi modificat numai cu acordul partilor, insa, fiind vorba de un drept acordat in temeiul legii sotului si rudelor care au in ingrijire o persoana varstnica dependenta, consideram ca angajatorul nu poate refuza solicitarea persoanei in cauza de modificare a contractului individual de munca”, ne-au lamurit reprezentantii Serviciului Comunicare, Mass-Media si Statistica din cadrul MMFPSPV.

Citeste si:
Klaus Iohannis: Dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie...
Klaus Iohannis: Dependenţa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.